Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Onderzoek naar telebegeleiding bij hartfalen

Als patiënten met hartfalen thuis waarden als hartslag en bloeddruk meten, hoeven zij minder vaak naar het ziekenhuis. Ze kunnen deze waarden online delen en bespreken met hun behandelaar. Telebegeleiding dus. Dat klinkt veelbelovend, maar werkt niet altijd bij iedereen. Het UMC Utrecht gaat de komende twee jaar onderzoeken wanneer telebegeleiding wel en niet effectief is.

Ziekenhuisopnamen van patiënten met hartfalen kunnen vaak voorkómen worden door optimale medicatie, betere zelfzorg, goede voorlichting en monitoring. Zelfzorg bestaat uit juist medicijngebruik, het volgen van een dieet, genoeg beweging en het goed in de gaten houden van symptomen die kunnen duiden op een verslechtering van de gezondheid. Dit monitoren van de gezondheid kunnen patiënten ook thuis doen, met een online begeleiding van de behandelaar.

Bloeddruk en hartslag
Bij telebegeleiding meet de patiënt thuis belangrijke waarden zoals gewicht, bloeddruk en hartslag. Deze waarden geeft hij via een app of online door aan de arts en verpleegkundige. Zo kunnen die volgen of de waarden in orde zijn of dat zij de behandeling in overleg met de patiënt moeten bijstellen. Bij telebegeleiding hoeft een patiënt dus minder vaak voor controle naar het ziekenhuis.

Gezondheidsuitkomsten
Telebegeleiding is veelbelovend, maar dat geldt niet voor alle vormen van telebegeleiding en niet bij alle patiënten. Er komt de komende twee jaar onderzoek naar de effectiviteit van telebegeleiding bij patiënten met hartfalen. “Wij verwachten dat de effectiviteit sterk afhangt van het type telebegeleiding en van de omstandigheden”, zegt onderzoeker Jaap Trappenburg. “Denk bijvoorbeeld aan de karakteristieken van de individuele patiënt, zoals de ernst van het hartfalen en zijn of haar digitale vaardigheden. Met deze nieuwe kennis kunnen we telebegeleiding gerichter inzetten en dat leidt tot betere gezondheidsuitkomsten voor patiënten en tot doelmatiger zorg.”

Zorggebruik
Aan het onderzoek doen 29 ziekenhuizen mee. Uiteindelijk moet het onderzoek inzicht geven bij welke groepen patiënten met hartfalen telebegeleiding wel en niet helpt, welke manieren van telebegeleiding het beste werken en of deze doelmatig (kosteneffectief) zijn.

RELEASE-HF project
Het UMC Utrecht is coördinator van het RELEASE-HF project en werkt samen met UMCG, EMC en Maastricht MC. Daarnaast zijn betrokken: Harteraad, Hartstichting, NVVC, NVHVV, HartVaatHAG, DCVA, NHR, Hartfalen Connect en WCN.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Vergoeding voor Bladder EpiCheck

e Bladder EpiCheck kan veel belastende onderzoeken bij patiënten die niet-spierinvasieve blaaskanker hebben gehad voorkomen. De EpiCheck wordt sinds begin dit jaar vergoed. 

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.