Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Ontwikkeling DNA-test voor mensen met ernstig astma

Keel en longen

Een DNA-test ontwikkelen die aantoont bij welke patiënten met ernstig astma het dure medicijn Anti-IL-5 effectief is. Dat is de inzet van hoogleraar kinderlongziekten Gerard Koppelman met onderzoekers van UMC Groningen en met het bedrijf MICompany in Amsterdam. 

Mensen met ernstig astma hebben regelmatig astma-aanvallen. Zij moeten vaak naar het ziekenhuis en de behandeling met prednison geeft vervelende bijwerkingen. Een klein deel van hen heeft baat bij een duur medicijn: Anti-IL-5. Deze biological voorkomt astma-aanvallen. Het wordt nu alleen nog voorgeschreven aan mensen met veel eosinifielen in hun bloed. 

Koppelman wil met dit onderzoek aantonen dat de biological óók kan werken bij mensen met ernstig astma die weinig eosinifielen in hun bloed hebben. Want niet alleen de hoeveelheid, maar óók de ontstekingsactiviteit van die eosinifielen is van belang.

Met behulp van AI
In het onderzoek wordt met behulp van kunstmatige intelligentie, een DNA-test ontwikkeld. De ontstekingsactiviteit van mensen met ernstig astma wordt gemeten door een chip. De gegevens worden in een computer vergeleken met gegevens in een grote database. Zo kan de computer voorspellen bij wie het medicijn wel of niet effectief is. Met deze nieuwe DNA-test hoopt Koppelman ongeveer tweeduizend mensen met ernstig astma in Nederland beter te kunnen helpen.

Subsidie 
Voor de ontwikkeling van deze test heeft Koppelman de PPS-subsidie ontvangen van het Longfonds. Deze subsidie is bedoeld ter stimulering van publiek-private samenwerking. Deze toeslag is door Topsector Life Sciences & Health beschikbaar gesteld aan Longfonds. Het onderzoek is in december 2023 van start gegaan.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.