Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Passende financiering voor telemonitoring

Handreiking Telemonitoring

Vanaf 1 januari jl. kan telemonitoring zelfstandig worden geregistreerd én gedeclareerd. In de publicatie Handreiking Telemonitoring staan de voorwaarden. Het gaat om het registreren van telemonitoring die wordt ingezet vanuit een specialisme en/of specifiek ziektebeeld in een ziekenhuis.

Met telemonitoring kan een patiënt op afstand worden gemonitord. Dat verbetert de kwaliteit van zorg en vermindert het aantal controle-afspraken. Ook draagt het bij aan meer ziekte-inzicht en regie bij patiënten. Alleen was er tot voor kort geen mogelijkheid voor declaratie, wat verdere inzet van telemonitoring belemmerde.

Optimalisering digitaal zorgaanbod
Vanaf 2023 kan telemonitoring zelfstandig worden geregistreerd en gedeclareerd. Hierdoor krijgen medisch specialisten meer mogelijkheden om op digitale wijze het zorgaanbod te optimaliseren. Dat passende vergoeding cruciaal is voor uitrol van telemonitoring, blijkt wel uit het feit dat het MUMC+ telemonitoring nu gaat opschalen van 750 naar alle 1.800 Inflammatory Bowel Disease (IBD)-patiënten in het ziekenhuis.

Onderdeel reguliere zorg
Volgens de Federatie Medisch Specialisten (FMS) moet digitale zorg een vast onderdeel zijn van het reguliere zorgproces. Om telemonitoring te stimuleren, ontwikkelden zij met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) diverse implementatiekaarten voor telemonitoring bij COPD, hartfalen en IBD. En 20 ziekenhuizen hebben inmiddels het telemonitoring-platform mijnIBDCoach geïmplementeerd. 

Alle informatie
In de nieuwe handreiking Telemonitoring staat beschreven op welke manier en onder welke voorwaarden medisch specialisten telemonitoring kunnen registreren. Deze handreiking is opgesteld door de FMS, ZN, NVZ en NFU in afstemming met NZa, en is bedoeld als een aanvulling op de NZa-regelgeving.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.