Er wordt steeds meer getest op SARS-CoV-2. Op GGD-testlocaties gebeurt dat meestal door met een speciale wattenstaaf materiaal uit de nasofarynx te verzamelen. In ziekenhuizen wordt vaker een gecombineerde keel- en neusafname verricht, waarvoor geen speciale wattenstaaf nodig is. Maar wat is beter?
In Nederland verschilt het per testlocatie hoe de test wordt afgenomen. De WHO raadt aan om voor een SARS-CoV-2-test met een speciale wattenstaaf materiaal uit de nasofarynx te verzamelen, die zich achter de neusholte bevindt. Dit wordt als tamelijk onprettig ervaren. Bij de GGD wordt meestal het advies van de WHO gevolgd, al dan niet in combinatie met afname uit de keel. In ziekenhuizen wordt vaker een gecombineerde keel- en neusafname verricht,
Kleinschalig onderzoek
In een kleinschalig onderzoek zijn de resultaten van SARS-CoV-2-PCR-tests van de gecombineerde keel- en neusafname vergeleken met de resultaten van de direct daarna afgenomen nasofaryngeale PCR-testresultaten. Bij de gecombineerde keel-neustest gaat men eerst met een wattenstaaf langs de achterkant van de orofarynx, en daarna met dezelfde wattenstaaf in één neusholte over de neusbodem – en dan niet tot in de nasofarynx.
De uitkomst? Volgens de onderzoekers kan de PCR-test voor SARS-CoV-2 goed worden uitgevoerd met materiaal uit de neus en keel samen. Het is niet nodig om met een wattenstaaf materiaal in de nasofarynx te verzamelen. Op zich goed nieuws, want deze methode is veel eenvoudiger uit te voeren en is minder invasief.
Het onderzoek is eind april 2020 uitgevoerd bij 107 medewerkers van het Diakonessenhuis Utrecht met covid-19-symptomen. De overeenstemming tussen beide methodes was zeer hoog (κ = 0,95). Wel waren er meer replicatiecycli in de PCR nodig bij de keel-neustest dan bij de nasofarynxtest. De onderzoekers menen dat de gecombineerde keel-neustest desondanks een geschikt alternatief is. Zie het volledige artikel over dit onderzoek op de site van de NTvG.