Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Pneumokokkenvaccinatie Ouderen 2020

In het najaar 2020 krijgt iedereen van 73 t/m 79 jaar een vaccinatie tegen pneumokokken aangeboden. Daardoor wordt een deel van de meest kwetsbare mensen ernstige ziekte door pneumokokken bespaard. Het advies van de Gezondheidsraad om mensen die longschade hebben opgelopen door COVID-19 voorlopig toe te voegen aan de groepen die op medische indicatie in aanmerking komen voor pneumokokkenvaccinatie, neemt de staatssecretaris in overweging.

De Gezondheidsraad geeft aan dat mensen van 70 tot en met 79 jaar het meest kwetsbaar zijn. Daarom adviseerde ze om dit jaar met voorrang een pneumokokkenvaccinatie te geven aan ouderen tussen de 70 en 79 jaar, afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccin en uitvoeringsaspecten. Ook adviseert de Gezondheidsraad mensen met longschade door COVID-19 voorlopig toe te voegen aan de groepen die op medische indicatie in aanmerking komen voor pneumokokkenvaccinatie.

73 t/m 79-jarigen
Op basis van de beschikbare vaccins is het mogelijk om de 73 tot en met 79-jarigen (geboortejaren 1941 tot en met 1947) op te roepen voor pneumokokkenvaccinatie in dit najaar, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis in zijn Kamerbrief. Hij is blij dat het daarmee zal lukken een groot deel van de kwetsbaarste mensen de pneumokokkenvaccinatie aanbieden. In 2021 komt er in ieder geval weer een nieuwe hoeveelheid vaccins beschikbaar en wordt gekeken aan wie dan de vaccins het beste kunnen worden aangeboden.

Wat betreft de mensen die longschade hebben door COVID-19 zegt Blokhuis samen met het Zorginstituut Nederland te bekijken hoe hij invulling kan geven aan dit advies. Het Zorginstituut heeft toegezegd om versneld (uiterlijk eind juni) te beoordelen of deze zorg al dan niet tijdelijk uit het basispakket kan worden vergoed.

SNPG-site
De SNPG heeft op haar website alle informatie voor huisartsen om de Pneumokokkenvaccinatie Ouderen 2020 effectief en volgens de regels te laten verlopen. Deze informatie is onderverdeeld onder de stappen: voorbereiden, uitnodigen, vaccineren, afronden, medische informatie en veelgestelde vragen. Huisartsen kunnen ook op deze site tot 30 juni a.s. de griep- en pneumokokkenvaccins bestellen. Daarnaast zijn er handleidingen, meldformulieren en downloads beschikbaar.

Bronnen: Rijksoverheid, Gezondheidsraad, SNPG, Zorginstituut Nederland

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.