Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

POCT bij COVID-19 nog niet mogelijk

Er zijn veel point-of-care-tests voor SARS-CoV-2 in omloop buiten de reguliere laboratoriumdiagnostiek om. Het zal niemand verbazen: deze POCT’s zijn onvoldoende getest op kwaliteit. Desondanks worden ze zelfs soms direct aan de huisarts aangeboden. Niet doen dus. De diagnostische waarde en betrouwbaarheid van deze tests zijn niet bekend.

Het betreft antigeentests met een keelneus-wat voor een acute infectie en IgG/IgM vingerpriktests om te bepalen of iemand COVID-19 heeft doorgemaakt. Deze snelstests geven binnen een half uur een testuitslag op een teststrip, zonder dat er verder apparatuur voor nodig is.

NHG
Het Nederlands Huisartsen Genootschap raadt deze POCT’s vooralsnog af, omdat het kan leiden tot misleidende en patiëntonveilige zorg. Zo is de validatie van de vingerprik IgG/IgM-POCT gedaan met slechts 20 PCR-positieve cases.

Sneltest Abbott
In een versnelde FDA-procedure in de VS is een SARS-CoV-2-test van Abbott goedgekeurd. Zie het artikel daarover op deze site. Echter: deze test moet bij een introductie in Europa eerst wetenschappelijk worden geëvalueerd in verschillende doelpopulaties, alvorens deze kan worden ingezet in de praktijk.

Tests in ontwikkeling
De Foundation for Innovative New Diagnostics (gelieerd aan de WHO) houdt een lijst van tests bij die in ontwikkeling zijn voor SARS-CoV-2. Deze lijst bevat al ruim 400 assays en tests in ontwikkeling, waarvan een groot deel uit China. Fabrikanten kunnen er ook hun validatiedata uploaden, maar dat gebeurt tot nu toe weinig.

Volgende stap
Het RIVM zal met VWS en de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie de antilichaamtests die momenteel beschikbaar zijn, vergelijken. Een betrouwbare point-of-care-toepassing buiten het lab is pas de gepaste stap erna.

Bron: NTvG, Foundation for Innovative New Diagnostics

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.