Kan gebruik van point of care tests op de spoedeisende hulp de doorlooptijd versnellen? En als er inderdaad sprake is van tijdwinst, weegt die dan op tegen eventuele meerkosten? Deze vragen stonden centraal in een aantal onderzoeken. Met als uitkomst: POCT kan niet alleen tijd, maar ook geld besparen.
POCT’s produceren betrouwbare uitslagen, met een snellere doorlooptijd dan de conventionele laboratoriumonderzoeken. Het lijkt dan ook logisch dat bij gebruik van POCT op de spoedeisende hulp leidt tot een snellere doorlooptijd van patiënten. Maar is dat werkelijk zo? Onderzoekers wilden dat toch zeker weten. Zij hebben aan de hand van zogeheten ‘peer reviewed’ (dus wetenschappelijk betrouwbare) artikelen gekeken naar de inzet van POCT op de spoedeisende hulp. Tevens is er een observatiestudie uitgevoerd. Het zal niemand verbazen dat uit beide studies blijkt dat gebruik van POCT over het algemeen leidt tot een kortere opnameduur. Echter: om de doorlooptijd op een spoedeisende hulp daadwerkelijk te verbeteren, moet POCT goed worden geïntegreerd in de bestaande processen op de SEH, en moeten de professionals de juiste training en opleiding volgen. Als dat het geval is, is POCT een effectief middel om de patiënt sneller op de juiste plek te krijgen (dat wil zeggen: opname of ontslag) en zo de patiëntenstroom op de SEH te verbeteren.
Kosteneffectiever
Gebruik van POCT is over het algemeen duurder dan de standaard laboratoriumonderzoeken. Althans: sec naar de direct kosten gekeken. Maar er is dus aangetoond dat POCT een effectieve tijdbesparende interventie is. Hoe is het dan als de tijdswinst wordt omgerekend in kostenbesparing en dat wordt meegewogen in de vergelijking? Ook daar is onderzoek naar gedaan, in verschillende combinaties van POC-testen. En uit die gerandomiseerde, gecontroleerde studie blijkt dat juist vanwege die tijdsbesparing vrijwel alle POC-testen kosteneffectiever zijn dan de standaard diagnostische testen voor ‘gewone’ zorg op de SEH.
Meer info:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33635952/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30453888/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31829227/