Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Point-of-care-test voor screenen op hartfalen

Duidelijkheid over hartfalen

Als een huisarts in de regio Amsterdam bij een patiënt hartfalen vermoedt, kan hij deze doorsturen naar een van de poliklinieken. Daar wordt dan met een point-of-care-test (POCT) het NT-proBNP van de patiënt bepaald en wordt tevens een ECG gemaakt. Wijzen de gezamenlijke uitslagen op hartfalen, dan volgt doorverwijzing van de patiënt naar een cardioloog. 

Recent is in Amsterdam een project gestart waarbij cardiologen de huisartsen ondersteunen in de zorg voor hartfalen. Het is voor huisartsen namelijk lastig om hartfalen te herkennen. Vaak gaat het om dermate vage klachten, dat veel mensen niet weten dat er sprake is van hartfalen. Herkenning is juist van groot belang om tijdig de juiste behandeling in te kunnen zetten. 

Hartfalenvragenlijst
Daarom is er in de recent gestarte pilot een zogeheten ‘hartfalenvragenlijst’ opgesteld voor patiënten, waarin ze hun klachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid en/of lastig plat kunnen liggen, kunnen aanvinken. Wijzen de uitkomsten op mogelijk hartfalen, dan stuurt de huisarts de patiënt door naar een vestiging van Cardiologie Centra Nederland (CCN). Met een POCT NT-proBNP en een ECG wordt gekeken of het inderdaad hartfalen betreft. Is dat het geval, dan wordt de patiënt doorverwezen naar een cardioloog. 

Thuismonitoring
Na het juist instellen van de behandeling, krijgen patiënten apparatuur om zelf thuis hun bloeddruk, gewicht en hartslag te meten. Via de app Hartwacht zijn deze gegevens inzichtelijk bij CCN. Een team van verpleegkundigen en een cardioloog leest deze data uit. Met deze vorm van thuismonitoring, gecombineerd met de aanvullende NT-proBNP-bepaling – kan de behandeling indien nodig worden bijgesteld. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.