Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Polsmonitor leidt tot minder IC-opnames

Foto: Radboudumc

De ViSi Mobile is een polsmonitor die 24 uur per dag de belangrijkste lichaamsfuncties van patiënten meet. Onderzoek toont aan dat er dankzij de polsmonitor en het op tijd signaleren van achteruitgang bij de patiënt 32 procent minder ongeplande IC-opnames zijn. Na jaren van proefdraaien en wetenschappelijk onderzoek zet het Radboudumc deze polsmonitor nu in ter verbetering van de patiëntveiligheid. 

Om sneller te signaleren dat een patiënt verslechtert, ontwikkelde het Amerikaanse bedrijf Sotera een nieuwe tool: een polsmonitor, genaamd ViSi Mobile. Deze polsmonitor houdt dag en nacht de ademhaling, hartslag, bloeddruk, saturatie en huidtemperatuur in de gaten.

Uitkomsten onderzoek
In 2017 startte op de afdelingen Heelkunde en Interne Geneeskunde van het Radboudumc een proef met het draadloos continu monitoren van de belangrijkste lichaamsfuncties. Daarbij werd onderzocht in hoeverre het aantal ongeplande IC-opnames sinds de invoering van de ViSi Mobile afnam. In totaal zijn in het onderzoek 2.023 patiënten zonder de ViSiMobile en 1.873 patiënten met de ViSi Mobile geïncludeerd. Uit een recente publicatie van het onderzoek van Yassin Eddahchouri et al. (2022) blijkt dat er, met de invoering van de ViSi Mobile van augustus 2017 t/m juli 2019, 32 procent minder ongeplande IC-opnames waren ten opzichte van de jaren vóór deze interventie. Daarnaast daalde het aantal oproepen aan het medical emergency team (MET) binnen het Radboudumc. 

Patiënten met corona
Met COVID-19 versnelde de uitrol van de ViSi Mobile. Alle geïsoleerde patiënten op een verpleegafdeling konden met de ViSi Mobile op afstand goed in de gaten worden gehouden. Een daling van het zuurstofgehalte van de patiënt werd sneller opgemerkt, waarna adequate zuurstoftherapie werd ingezet. Daarbij gaven de patiënten aan zich veiliger te voelen en zorgde het voor veel positieve ervaringen onder medisch personeel.

Inzet als volwaardig product
Na de succesvolle proefperiode van bijna 5 jaar, meer dan 10.000 gemonitorde patiënten en verschillende onderzoeken, zet het Radboudumc de ViSi Mobile als volwaardig product in ter verbetering van de patiëntveiligheid. Medio maart 2022 werd op zeven afdelingen met in totaal 117 bedden officieel van start gegaan met de nieuwste versie van de polsmonitor. 

Eigen ervaring telt mee
Toch klonken eerder ook kritische geluiden over het continu monitoren van vitale functies op deze manier. Zo kan continu monitoren een gevoel van schijnzekerheid geven. Verpleegkundigen moeten wel blijven vertrouwen op hun eigen ervaring, klinische blik en niet-pluisgevoel. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.