Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Prisma: virtueel specialistisch meedenkconsult

Prisma is een netwerk en een community van huisartsen en specialisten die via Siilo digitaal en cross-disciplinair samenwerken. Daarmee is het mogelijk om specialistische kennis te delen met huisartsen om zo de eerste lijn te verstevigen en patiënten dichter bij huis te helpen. Huisartsen kunnen digitaal casuïstiek inbrengen en meerdere specialisten reageren met hun visie en adviezen.

Prisma is gericht op transmurale samenwerking en kennisoverdracht tussen aangesloten huisartsen en specialisten. Om toegelaten te kunnen worden op Prisma, is een geverifieerd Siilo account nodig. Siilo is een gratis app en een veilig alternatief voor Whatsapp, bedoeld voor gebruik in de gezondheidszorg. Artsen kunnen de app alleen openen met een pincode of vingerafdruk. De berichten en foto’s komen niet op een centrale server terecht, maar blijven staan op een afgeschermde plek op de eigen telefoon. Alles wordt na dertig dagen automatisch gewist.

Inbrengen van casuïstiek

In het virtuele, specialistische Prisma-meedenkconsult wordt alle casuïstiek geanonimiseerd ingebracht, samengevat en met een concrete vraag. Foto’s en video’s kunnen eenvoudig worden toegevoegd. Het format is vrij en daardoor laagdrempelig en snel. De enige verplichte gegevens zijn bloeddruk en pols bij het meedenkconsult cardiologie. Voor POB-klachten en syncope hebben de cardiologen ook een ECG nodig. Bij hartfalen is het voor cardiologen handig als het streefgewicht en de nierfunctie is vermeld.

Keuze uit 21 teams

De huisarts kiest bij het posten van meedenkconsult één van de 21 teams van complementaire specialisten. Een team bestaat uit specialisten met verschillende specialismen uit heel Nederland. Ze geven onderbouwde adviezen, geven aanvullingen op elkaar en ze verschillen soms van mening. Ze streven niet naar consensus, maar naar leerzame en praktische adviezen waarmee de huisarts verder kan. De reacties zijn snel, soms binnen een paar uur, nagenoeg altijd binnen twee dagen.

Kosten en aanmelden

Prisma werkt op basis van een abonnementsmodel. Vergoeding daarvan verschilt per verzekeraar. In ieder geval vergoedt Menzis het Prisma-abonnement volledig en ook CZ biedt vergoeding in de kosten. Voor meer informatie over Prisma en aanmelden, zie de site van Prisma.
Voor informatie over de gratis Siilo-app, klik hier

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.