Bij de revalidatie van (post-IC) coronapatiënten wordt in de regio Nijmegen gebruik gemaakt van virtual reality -toepassingen. De patiënten doen de oefeningen thuis en worden op afstand gemonitord. Het programma COVID Virtual Revalidation beantwoordt aan de behoefte om adequaat en verantwoord zorg te bieden dichtbij huis.
Het is de eerste keer dat virtual reality (VR) op deze manier wordt ingezet om patiënten thuis mentaal en fysiek te laten revalideren na COVID-19. Andere ziekenhuizen gaan het programma ook toepassen.
Langdurige revalidatie
Veel COVID-19 patiënten, vooral na een IC-opname, moeten langdurig fysiek en mentaal revalideren. Er is een voorkeur om dit thuis te doen, mede gezien de beperkende maatregelen in ziekenhuizen, revalidatiecentra en eerstelijnspraktijken. De roep om meer en betere telehealth- en ehealth-methoden neemt toe om patiënten op afstand te ondersteunen in hun revalidatie en om tegelijk zorgverleners te ontlasten.
Monitoring op afstand
In het COVID Virtual Revalidation-programma zit een pakket van Virtual Reality-toepassingen die patiënten ondersteunen in hun thuisrevalidatie van COVID-19 door middel van bewegings-, ademhalings-en ontspanningsoefeningen, en ‘serious games’ om het geheugen en de concentratie te verbeteren. Behandelaren monitoren de patiënten op afstand om hun voortgang te volgen. Zo kunnen zij zien hoe de patiënten hun bewegingsoefeningen uitvoeren, met welke duur en en welke invloed de oefeningen hebben op de long- en hartfunctie.
Ontwikkeling
Het Radboudumc en SyncVR Medical hebben samen het programma COVID Virtual Revalidation ontwikkeld, waarbij een grote groep deskundigen is betrokken. Er wordt samengewerkt met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en een tiental fysiopraktijken in de regio Zuid-Oost Nederland. In het VR-pakket van SyncVR Medical zijn ook modules van de bedrijven NeuroReality en Reducept opgenomen. De resultaten van het programma worden door het Radboudumc en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onderzocht.