Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Robot verwerkt 20.000 PCR-test per dag

De Rijksoverheid heeft de STRIP-1 testrobot aangeschaft. Deze robot is in staat per etmaal ca. 20.000 PCR-tests te verwerken en de resultaten online op te leveren. Dat is aanzienlijk meer dan alle tot nu toe bekende apparaten in de wereld. De validatieperiode loopt tot half februari, daarna kan de robot naar verwachting full speed aan de slag.

De robot kan niet alleen met hoge snelheid veel grotere hoeveelheden tests verwerken, maar de kosten per test liggen ook aanzienlijk lager. Bovendien is het, dankzij gebruik van barcodes, mogelijk om de uitslag van de test automatisch terug te koppelen aan de geteste personen.

Samenwerking academische en commerciële wereld

De uitdaging was niet alleen het ontwikkelen van een robotsysteem, maar tegelijk ook het aanpassen van de hele keten. Van sample afname en logistiek, tot de test zelf en de rapportage: het hele proces van patiënt naar test en weer terug. Daarom raakten er steeds meer organisaties betrokken bij dit grote project: diagnostische laboratoria, VWS, academische ziekenhuizen en andere partijen. Het eindproduct komt voort uit een bijzondere samenwerking tussen de academische en commerciële wereld.

Validatieperiode

De STRIP-1 is eind vorig jaar geïnstalleerd in het medisch-microbiologische laboratorium PAMM in Veldhoven. De validatieperiode, onder toezicht van het RIVM en GGD Zuid-Oost Brabant, loopt naar verwachting tot half februari. Daarna kan de robot op vol vermogen worden ingezet bij het bestrijden van de corona-pandemie.

Indien de validatie inderdaad de verwachte resultaten oplevert, overweegt de overheid meer robots aan te schaffen. Deze zijn niet alleen nuttig voor de huidige COVID-19 pandemie, maar zijn door de modulaire opbouw ook in te zetten voor eventuele toekomstige pandemieën. Er kan meteen veel worden getest, zonder de reguliere diagnostiek te belasten.

De robot is een Nederlandse uitvinding, ontwikkeld door het Hubrecht Institute (onderdeel van de KNAW) en biotechnologiebedrijf Genmab. STRIP-1 is gebouwd in Zwitserland. De robot is gefinancierd door de Rijksoverheid.

Kijk op de site van Hubrecht voor uitgebreide informatie over de ontwikkeling van STRIP-1 (Nederlandse tekst), inclusief een fraaie animatie waarin de testinfrastructuur, inclusief de robot, worden uitgelegd.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.