Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Rolverdeling in het testbeleid COVID-19

Bij de COVID-19 testen zijn niet alleen de GGD’en in the lead. Ook huisartsen(organisaties) hebben een rol in het testen. Om onduidelijkheden te voorkomen in de rolverdeling, is er op schrift gesteld wie in welke situatie de test zal uitvoeren.

De LHV heeft op haar site een aantal voorbeelden staan in welke situatie welke partij aan zet is voor het afnemen van de test. Op deze webpage staat tevens de leidraad ‘Uitvoering testen op COVID-19 bij patiënten extramuraal’ met adviezen voor huisartsen(organisaties) welke stappen zij moeten zetten om het testen uit te voeren. Deze leidraad is eind juni 2020 geactualiseerd.

Terugkoppeling

Het bleek dat niet alle GGD’en de huisarts van een op COVID 19 positief geteste patiënt inlichtten. De LHV heeft bij de afdeling bron- en contactonderzoek van de koepel van GGD’en benadrukt dat deze terugkoppeling van groot belang is. Met als uitkomst dat het werkproces binnen de GGD’en wordt aangepast, zodat alle huisartsen voortaan de positieve uitslagen ontvangen van hun patiënten. De GGD’en nemen in hun werkproces ook het toestemming vragen van de patiënt mee. Deze is namelijk noodzakelijk om die terugkoppeling te mogen laten plaatsvinden.

Financiering

Wat betreft de financiering van de testen: daarover geeft een factsheet van het ministerie van VWS duidelijkheid. Nadat vanaf 1 juni het corona testbeleid is verruimd, waren er namelijk daar veel vragen over. Testen die worden afgenomen door de GGD worden betaald uit het Openbare Gezondheidszorgbudget (OGZ). Per 1 juni 2020 is daarvoor een maximumvergoeding van € 65,- vastgesteld. Als de huisarts de aanvraag doet voor een test, dient het uitvoerende laboratorium de declaratie in bij de GGD waarmee afspraken over facturering zijn gemaakt. Deze werkwijze voorkomt dat patiënten zelf voor de test moeten betalen via het eigen risico van hun zorgverzekering

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.