Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Saturatiemeters voor verloskundigen

Pasgeborene met saturatiemeter

Bij kinderen is een hartaandoening de grootste doodsoorzaak. Echter, ongeveer 30 tot 40 procent van de kritische hartaandoeningen bij pasgeborenen wordt gemist, terwijl deze direct na de geboorte te ontdekken is met een saturatiemeting. Stichting Hartekind schenkt daarom alle verloskundigen in ons land een saturatiemeter.

Baby’s met een kritische hartaandoening kunnen binnen de eerste levensmaand overlijden, als de aandoening niet tijdig wordt ontdekt. Snel ingrijpen is cruciaal. Met een saturatiemeting direct na de geboorte wordt de aandoening vroegtijdig ontdekt en kan een baby vaak op tijd worden geholpen. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat het meten van het zuurstofgehalte in het bloed van pasgeborenen tot wel 35 kinderlevens per jaar kan redden. 

POLAR-studie
In veel landen is screening met een saturatiemeting kort na de geboorte reeds ingevoerd. In ons land worden relatief veel bevallingen begeleid door eerstelijnsverloskundigen en vinden er veel poliklinische bevallingen plaats. De POLAR-studie heeft aangetoond dat een saturatiemeting ook in de Nederlandse situatie haalbaar en effectief is. De saturatiemeters zijn kleine, handzame apparaten die makkelijk meegenomen kunnen worden in de verlostas. 

Landelijk bereik
In afwachting van een landelijke richtlijn heeft een aantal Nederlandse ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken de screening al geïmplementeerd. De saturatiemeters zijn voor verloskundigen een grote investering. Het feit dat Stichting Hartekind een saturatiemeter beschikbaar stelt aan verloskundigen, helpt. Deze schenking wordt mede mogelijk gemaakt via een grote donatie van de Stichting Edwin Bouw Fonds. Met de saturatiemeters kunnen verloskundigen baby’s screenen volgens het protocol, dat in samenwerking met artsen uit het LUMC is ontwikkeld. Het streven is dat minimaal de helft van de circa 1.600 verloskundigen in ons land dit jaar van een saturatiemeter wordt voorzien. 

Aanvragen
Verloskundigen die interesse hebben in een saturatiemeter voor hun praktijk, kunnen het aanvraagformulier invullen en dit mailen naar saturatie@hartekind.nl, of versturen naar St. Hartekind, Professor W.H. Keesomlaan 12, 1183 DJ Amstelveen.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.