Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Sinds kort is er een sneltest voor verdenking op hersenschudding

Hersenschudding sneller herkend

Een val, uitglijden, sportletsel, een ongeluk: tal van incidenten kunnen leiden tot een hersenschudding. Hersenschuddingen komen dan ook vaak voor, hoewel vermoedelijk de helft van het aantal keren onopgemerkt blijft. Dat komt vooral omdat het gaat om onzichtbare verwondingen en de aandoening daardoor lastig te herkennen is. Tot nu toe althans, want sinds kort is er een point-of-care-test beschikbaar voor verdenking op hersenschudding.  

Eerder werden hersenschuddingen en traumatisch hersenletsel (THL) opgespoord door middel van methoden zoals CT-scans, patiëntenvragenlijsten of neurologisch onderzoeken. Met een objectieve sneltest, indien nodig in combinatie met deze methoden, kan sneller de juiste diagnose worden gesteld.  

Combinatie 
De i-STAT TBI-plasmatest is de eerste point-of-care-test (POCT) die kan worden ingezet bij patiënten bij wie er een vermoeden bestaat van mild hersenletsel, waaronder een hersenschudding. De testresultaten zijn binnen 15 minuten beschikbaar, dus goed inzetbaar op een spoedeisende hulp. Bij THL, inclusief hersenschudding, is er sprake van verandering in de hersenfunctie, veroorzaakt door een externe kracht. De i-STAT TBI-plasmatest combineert twee testen voor de hersenspecifieke biomarkers GFAP en UCG-L1. Een negatief resultaat sluit de noodzaak van een CT-scan uit. Dat kan het aantal CT-scans naar verwachting tot met wel 40 procent doen afnemen. Bij een positieve uitslag vormt het testresultaat een goede aanvulling op een CT-scan om te komen tot de juiste diagnose, die uiteraard van groot belang is voor een adequate behandeling.  

Meer informatie 
De TBI-bloedtest is ontwikkeld door Abbott in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Defensie. Zie de berichtgeving en verdere achtergrondinformatie op de site van Abbott.  

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.