Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Slaapsensor voor snelle slaapdiagnose

Slapeloosheid komt vaak voor


Chronisch slaaptekort kan leiden tot een reeks aan klachten, zoals concentratie- en geheugenstoornissen, verhoogde bloeddruk, obesitas, depressie, prikkelbaarheid, burn-out, minder flexibel en creatief denken en meer kans op fouten of ongelukken op het werk. Dat heeft uiteraard negatieve invloed op de werkgeverslasten. Attentia, een Belgische HR-dienstverlener, biedt in de bedrijfsgeneeskunde de Sunrise-sensor aan om structurele slaapproblemen op te sporen.

De hersenen regelen de opening van de bovenste luchtwegen tijdens de slaap en trekken de spieren van de keelholte samen om de luchtcirculatie in stand te houden. Deze spieren zijn bevestigd aan een mobiel bot, namelijk de onderkaak. De Sunrise-slaapsensor detecteert en registreert deze spiercontracties.

Plakkertje op de kin
Het werkt als volgt: de patiënt plakt thuis voor het slapen deze drie gram wegende draadloze sensor op de kin. Deze wordt gekoppeld aan een applicatie op de smartphone. De sensor meet via de onderkaakbewegingen verschillende ademhalingen en koppelt dit aan een algoritme. Daarmee kan men precies zien wat de hersenen bij een persoon doen om hem/haar te laten ademen en slapen. De data van de sensor kunnen de volgende ochtend via een app op de smartphone worden uitgelezen. De patiënt krijgt direct een beknopte analyse van zijn/haar slaappatroon en kan desgewenst advies vragen bij de experts van Sunrise. Patiënten kunnen het volledige rapport ook delen met hun huisarts of bedrijfsarts.

OSAS
Ongeveer 1 op de 2 werkende mannen en 1 op de 4 werkende vrouwen boven de 40 jaar lijdt aan het obstructieve slaapapneu-syndroom (OSAS). Dat is de meest voorkomende lichamelijke oorzaak van slaperigheid overdag. Echter, OSAS wordt in bijna 80 procent niet gediagnosticeerd bij personen die slaapproblemen ondervinden. 

Medische check-up
HR-dienstverlener Attentia heeft daarom de slaapsensor geïntegreerd bij medische check-ups op de werkplek. De sensor is overigens bedoeld voor eenmalig gebruik. Daarnaast geeft Attentia in de bedrijfsgeneeskunde tips en aanbevelingen voor de slaapgezondheid. Attentia verwacht dat de Sunrise-sensor breder wordt ingezet. Met name bij bedrijven waar medewerkers een gevaarlijk beroep uitoefenen, zoals vrachtwagen- en heftruckchauffeurs, werknemers die technische installaties bedienen en bij mensen die ’s nachts werken. Want analyse van duizenden ongevallen over een periode van tien jaar leert dat nachtwerkers een driemaal grotere kans hebben op een auto-ongeluk.

Meer informatie
Sunrise is een Belgisch familiebedrijf. Ze heeft vorig jaar tijdens de techbeurs de prijs CES 2021 Innovation Awards Honoree in de categorie gezondheid en welzijn gewonnen. Zie een youtube-filmpje over de Sunrise-sensor of kijk op de site van Sunrise.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.