Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Slim horloge dat een hartstilstand signaleert


Er is een smartwatch in ontwikkeling voor automatische signalering van een hartstilstand en alarmering van de hulpdiensten. De smartwatch meet of de bloedsomloop stilvalt, zoals gebeurt bij een hartaanval. 

Dertig procent van de patiënten zijn alleen op het moment dat een hartstilstand plaatsvindt, zonder getuigen die hulp kunnen bieden of inschakelen. Mensen hebben dan geen kans om een hartstilstand te overleven. Het doel van het DETECT-onderzoek is een smartwatch te ontwikkelen die een hartstilstand kan signaleren én hulpdiensten kan inschakelen. De Hartstichting initieerde het onderzoek en een financiering van ruim 1,9 miljoen beschikbaar gesteld. POCT.nl heeft bij de start van het onderzoek hierover ook een artikel gepubliceerd

Succesvol
Inmiddels is er inderdaad een smartwatch ontwikkeld die een hartstilstand vastlegt. Artsen en wetenschappers hebben daartoe onderzoek uitgevoerd bij 291 patiënten, die een operatie ondergingen waarbij het gebruikelijk is dat de bloedsomloop even stil komt te liggen. Bijvoorbeeld de plaatsing van een ICD. Na plaatsing testen cardiologen of de ICD ingrijpt bij een hartritmestoornis die een hartstilstand veroorzaakt. De deelnemende patiënten gaven vooraf aan dat ze de smartwatch tijdens de operatie wilden dragen. Bij vrijwel alle patiënten stelde het horloge de hartstilstand succesvol vast. 

PPG-sensoren
Het horloge is voorzien van speciale software, die de onderzoekers hebben ontwikkeld. Het maakt gebruik van zogenaamde PPG-sensoren, die met behulp van licht kunnen meten of er minder bloed stroomt door de kleinste bloedvaatjes in de huid. Dat gebeurt als de bloedsomloop stilvalt door een hartstilstand. 

Vervolgonderzoek
De in de studie geïncludeerde patiënten liggen op een operatietafel en liggen dus stil op het moment dat het gebeurt. Dat is het normale leven uiteraard meestal niet het geval. Daarom kom er een vervolgonderzoek om te kijken of de techniek ook met dagelijkse bewegingen volledig betrouwbaar is. 

Publicatie
De resultaten van deze Nederlandse studie zijn gepubliceerd in The Lancet Digital Health: Automated cardiac arrest detection using a photoplethysmography wristband: algorithm development and validation in patients with induced circulatory arrest in the DETECT-1 study

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

POCT onmisbaar bij orgaantransplantatie

Bij orgaantransplantatie spelen point-of-care-testen een belangrijke rol. Voor optimale inzet werkt het POCT-team in het Erasmus nauw samen met het transplantatieteam.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.