Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Slimme fopspeen vervangt bloedafnames bij te vroeg geboren baby’s

Baby met fopspeen

Uitdroging kan gevaarlijk zijn voor te vroeg geboren baby’s. Daarom vinden regelmatig bloedafnames plaats om het elektrolytgehalte te meten en te beoordelen of uitdroging aan de orde is. Inmiddels is een slimme fopspeen ontwikkeld, die realtime natrium- en kaliumspiegels kan vaststellen. Deze niet-invasieve methode kan de bloedafnames vervangen.

De slimme fopspeen is ontwikkeld door een onderzoeksteam van de Washington State University en is gepubliceerd als een proof-of-concept-studie in het tijdschrift Biosensors and Bioelectronics.

Pomploos
De fopspeen monitort continu de elektrolytniveaus in het speeksel van een te vroeg geboren baby. Er is geen pomp nodig om speeksel te verplaatsen. Door middel van capillaire werking trekken de microfluïdische kanalen in de speen namelijk van nature speeksel naar binnen. Vervolgens meten sensoren in het apparaat de natrium- en kaliumconcentraties. Via bluetooth worden de gegevens draadloos verzonden naar de zorgverlener.

Vervolgonderzoek
De onderzoekers hebben het apparaat bij een aantal zuigelingen getest. Hieruit blijkt dat de ingebouwde sensoren in het systeem een goede stabiliteit en gevoeligheid vertonen en dat de metingen vergelijkbaar zijn met die verkregen via conventionele bloedafnames. 
Dat de werking inmiddels is bewezen, betekent overigens niet dat de speen al in gebruik wordt genomen. De volgende stap is namelijk om betaalbare, recyclebare onderdelen te ontwikkelen. Vervolgens zal er nog een uitgebreidere test volgen naar de slimme fopspeen. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.