Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Slimme innovaties in wondverzorging

Grapheal biosensor

Het aantal mensen met chronische wonden neemt wereldwijd sterk toe vanwege de vergrijzing en de toename van diabetespatiënten. Alleen al in ons land kampen naar schatting zo’n 500.000 mensen met chronische wonden. Wondbeoordeling is complex en vereist een scala aan klinische vaardigheden en kennis. Met WoundLAB is het mogelijk om met biosensoren de wondgenezing, en tevens de ontwikkeling van eventuele infecties, te volgen op afstand. 

Complexe wonden zijn wonden die langer dan drie weken bestaan of niet of slecht genezen. Het gaat bijvoorbeeld om doorligwonden, een diabetische voet en een open been. Juist in de behandeling van en de zorg voor complexe wonden is het van groot belang om het verloop te kunnen monitoren. Als een wond niet tijdig wordt behandeld, kan dit ernstige complicaties tot gevolg hebben. Maar het volgen van het helingsproces van een complexe wond is tijdrovend en daardoor niet altijd mogelijk. Met de ontwikkeling van WoundLAB kan het verloop continu in de gaten worden gehouden. 

Biometrische parameters
WoundLAB is ontwikkeld door Grapheal, een medtech-bedrijf in Grenoble. De innovatie meet via ingebouwde draadloze elektronica continu de biometrische parameters van de wond, slaat de moleculaire gegevens digitaal op en communiceert deze realtime via de cloud met zorgverleners. Zo kunnen zorgprofessionals de voortgang van de wondgenezing op afstand volgen en is het mogelijk om bij verergering of achteruitgang in een vroeg stadium in te grijpen en zo complicaties voorkomen. WoundLAB kan worden geïntegreerd in alle soorten verband. Zie de video op de site van Grapheal voor de werkwijze van WoundLAB.

Slim verband
En er zijn meer veelbelovende innovaties voor wondverzorging. Zo heeft een onderzoeksteam van het Wolfson Department of Chemical Engineering in Haifa een verband ontwikkeld dat hechtingen aan wonden overbodig maakt. Van belang, want hechtingen kunnen weer leiden tot nieuwe wonden. Tevens weert het ‘slimme verband’ infecties af en wordt het wondhelingsproces realtime gedeeld met digitale apparaten. Het slimme verband wordt vóór de medische ingreep al aangebracht op de plek van behandeling. Vervolgens wordt de incisie door het verband heen gemaakt. Na de ingreep brengt de arts de twee uiteinden van de wond naar elkaar toe. Het slimme verband bindt zich binnen drie seconden samen en sluit de wond, net zoals de hechtingen dat zouden doen. Wonden gesloten met het slimme verband genazen even snel als wonden die met hechtingen waren gesloten, maar het infectiepercentage bij het slimme verband was vele malen lager. Voor meer gegevens over dit slimme verband zie het artikel Highly Efficient Self‐Healing Multifunctional Dressing with Antibacterial Activity for Sutureless Wound Closure and Infected Wound Monitoring.

Slimme pleisters
De twee bovenstaande innovaties zijn nog niet op de markt. Wat al wel op de markt is, en in Nederlandse ziekenhuizen steeds vaker wordt ingezet, is de ‘slimme pleister’. Hoewel de naam dat mogelijk doet vermoeden, is zo’n pleister niet bedoeld om een wond te bedekken. Integendeel. Een ‘slimme pleister’ is een draadloos meetapparaat met sensoren dat op de borst van een patiënt wordt geplakt. De sensoren meten continu hoe het met de patiënt gaat. Zo meten deze iemands hartslag, ademfrequentie en lichaamstemperatuur. De pleister stuurt deze gegevens door naar een centraal systeem, waar de metingen automatisch worden geanalyseerd. Bij afwijkende waarden komt er direct een melding. De patiënt wordt dus continu gemonitord, zonder dat daarvoor handen aan het bed nodig zijn. Hierdoor wordt een eventuele achteruitgang snel opgespoord. Er zijn verschillende aanbieders van slimme pleisters. Zie het eerdere artikel op POCT over de slimme pleister. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.