Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Slimme pleister houdt continue de vitale functies in de gaten

Met de zogeheten ‘slimme pleister’ is het mogelijk om ziekenhuispatiënten intensief te monitoren op een gewone verpleegafdeling. Dat voorkomt bezetting op een duurdere bewaakte afdeling, terwijl de zorg net zo veilig is. Daarnaast is gebruik van een slimme pleister niet belastend voor de patiënt. Een win/win-situatie dus.

Een slimme pleister is niet zozeer een pleister, eerder een soort blokje. Het bevat een draadloos meetapparaat met sensoren dat op de borst van een patiënt wordt geplakt. De sensoren meten continu de hartslag, ademfrequentie en lichaamstemperatuur. Hierdoor wordt een eventuele achteruitgang snel opgemerkt. Doordat patiënten met de slimme pleister makkelijk op afstand in de gaten gehouden kunnen worden en het niet meer nodig is om handmatig de lichaamsfuncties te meten, blijft er meer tijd over voor andere zorg. Daarnaast zijn er, ten tijde van corona, ook minder besmettingsmiddelen nodig.

Snel handelen mogelijk
De pleister op de borst van de patiënt meet elke twee (!) minuten de hartslag, de ademhalingsfrequentie en de okseltemperatuur. Zodra er sprake is van afwijkende uitslagen, krijgt de op dat moment verantwoordelijke zorgverlener een alarmmelding op een smartphone. Zo wordt het personeel niet extra belast. Daarnaast worden patiënten minder vaak gestoord voor allerlei controles, hoeven ze niet aan machines voor metingen, en biedt de constante monitoring de patiënt een veilig gevoel. Doordat een achteruitgang in de gezondheidstoestand van een patiënt snel wordt gedetecteerd, is sneller handelen mogelijk. Hierdoor ontstaat tevens een grotere kans op betere gezondheidsuitkomsten.

Breed ingezet
Ten tijde van de pandemie heeft de inzet van de slimme pleister een hoge vlucht genomen. Er zijn inmiddels meerdere ziekenhuizen die daarmee werken. In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) worden de gegevens van een ‘slimme pleister’ zelfs rechtstreeks ingevoerd in het elektronisch patiëntendossier, waardoor er ook sprake is van afname van de registratielast voor verpleegkundigen. Tevens vinden er op meerdere plaatsen in het land pilots plaats met gebruik van slimme pleisters bij mensen thuis. Hierbij worden de vitale waarden van patiënten thuis in het ziekenhuis gemonitord. Op afstand dus. Patiënten kunnen op die manier eerder in de eigen omgeving verder herstellen.

Wetenschappelijk onderzoek
Momenteel loopt er wetenschappelijk onderzoek naar de ervaringen en resultaten van de inzet van de ‘slimme pleister’. Maar de praktijk heeft reeds uitgewezen dat het veel voordelen biedt.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.