Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Slimme sok: mooie stap voorwaarts

Meten via de sokken

Een sok die de hartslag, temperatuur en het zweetniveau van de drager meet. En die aangeeft of de drager van de sok beweegt. Dat biedt mogelijkheden voor ondersteuning van mensen die zich niet goed kunnen uiten, zoals mensen met een verstandelijke handicap, ernstige gedragsproblemen of dementie. Zo’n slimme sok in combinatie met een app werkt volgens het principe van huidgeleiding. 

Huidgeleiding is de meting van de elektrische geleiding van de huid. Dit werkt het best op handen en voetzolen. Tijdens stress stijgt transpiratie en neemt de huidgeleiding toe. De slimme sok geeft middels huidgeleiding van de voet aan als mensen stress opbouwen. Verzorgers kunnen de data uitlezen via een app en krijgen een melding als iemand mogelijk in nood is. Cliënten die onvoorspelbaar gedrag vertonen, kunnen zo bijtijds en daardoor beter worden behandeld of begeleid. 

Van baby’s tot bejaarden
De meting van huidgeleiding is universeel, dus in principe werkt de sok voor iedereen. Aangezien de maat van de slimme sok kan worden aangepast, kan deze voor elke leeftijd worden gebruikt. Zo kan de slimme sok ook worden ingezet bij kinderen met beperkingen. De sok is inmiddels zelfs al beschikbaar voor baby’s tussen 0 en 18 maanden. Maar of dat zinvol is? 

De ‘slimme sok’ kan in de wasmachine en worden gedragen als een normale sok, dus ook met schoeisel. De plak-elektrodes zijn vervangen door stoffen elektrodes die in de sok zijn verwerkt. Deze stoffen elektrodes voelen aan als gewoon textiel. Rondlopen met de slimme sok levert geen risico op voor de drager. Wel zorgt het ervoor dat de metingen van de huidgeleiding worden beïnvloed. De beste resultaten worden gemeten wanneer iemand rustig zit of ligt.

Ontwikkeling, onderzoek en promotie
Het idee van een slimme sok is zeker niet nieuw. De Hume, een emotieherkenningsplatform ontwikkeld door Mentech, werkt o.a. met de slimme sok. Op dit moment is de HUME nog niet beschikbaar voor particulier gebruik. In de loop van volgend jaar komt de slimme sok te koop bij Milbotix, het bedrijf van de Engelse ontwikkelaar Zeke Steer. Je kunt meer lezen in het onderzoek naar het effect van het biorespons systeem, waar ook de slimme sok deel van uitmaakt. En Kyra Frederiks promoveerde in december 2021 bij de TU Eindhoven op de slimme sok. 

In 2016 heeft Henk Jan Scholten met zijn startup Siren Care reeds sokken voor diabetespatiënten ontwikkeld. Deze zijn gebaseerd op temperatuurmeting.  Bij een beschadiging van de huid gaat de temperatuur omhoog, waarmee de sokken ontstekingen in een vroeg stadium detecteren. Hij won daarmee de TechCrunch-award. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

VR-technologie voor bloedgasanalyse

Visual Blood: een methode om met VR point-of-care bloedgasresultaten te interpreteren. Anesthesiologen kunnen daarmee mogelijk makkelijker patronen herkennen.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.