Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

SpiroNose: de elektronische neus die longziekten ruikt

De SpiroNose is een elektronische neus die longziekten detecteert uit uitademingslucht. Zo kan deze slimme neus longkanker, copd en asma opsporen. Door een korte blaastest wordt in enkele minuten duidelijk wat het ziektebeeld is. Dat leidt tot een snellere start met de behandeling, met de juiste medicatie. Bovendien maakt het apparaat onderscheid tussen patiënten die al of niet reageren op immunotherapie.

Momenteel wordt SpiroNose in verschillende ziekenhuizen en huisartsenpraktijken uitgerold om met name longziekten op te sporen zoals astma, copd, longkanker en respiratoire infecties. De resultaten zijn veelbelovend: in 90% van de gevallen worden de patiënten in de juiste categorie aandoening ingedeeld.

Voorspeller reactie immunotherapie

Uit onderzoek lijkt bovendien dat het apparaat bij longkankerpatiënten nog voor het begin van de behandeling, onderscheid kan maken tussen patiënten die wel of niet reageren op immunotherapie. De ademanalyse is snel, weinig belastend voor de patiënt en bovendien goedkoop. De accuraatheid is 85 procent, zo blijkt uit onderzoek van Mirte Muller (AVL) en Rianne de Vries (Amsterdam UMC) onder leiding van hoogleraar longziekten Michel van den Heuvel (Radboudumc) De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Annals of Oncology.

Reactie Longfonds Nederland

Longfonds Nederland is blij met de ontwikkeling en de tot nu toe behaalde onderzoeksresultaten. Michael Rutgers, directeur van het Longfonds ziet de SpiroNose als een belangrijke stap voorwaarts in goede diagnostiek en zorg. “Met deze nieuwe techniek worden belastende onderzoeken voorkomen en krijgen patiënten sneller de juiste medicatie.”

CbusineZ zet er vaart achter

De innovatie is dus veelbelovend. Toch is brede acceptatie en de concrete stap van artsen om het zelf in de praktijk in te zetten niet vanzelfsprekend.  Daarom wil CbusineZ, de innovatietak gelieerd aan CZ,  het gebruik van de SpiroNose stimuleren. Ze gaat daarom samenwerken met de ontwikkelaar Breathomix. Samen willen zij ervoor zorgen dat de elektronische neus straks in iedere spreekkamer kan komen te staan.

Volgens Carolien Oppeneer van CbusineZ kan de SpiroNose in combinatie met het BreathBase-systeem een groot verschil maken voor patiënten. “We zien in de praktijk nog te vaak dat patiënten meer last ondervinden van een behandeling, dan dat zij hier baat bij hebben. Met de SpiroNose kunnen mogelijk langdurige en nare onderzoeken voorkomen worden en kunnen patiënten sneller passende medicatie krijgen. We starten met de uitrol door  artsen in verschillende ziekenhuizen kennis en ervaring op te laten doen met de slimme neus.”

Testen van adem net zo gewoon als testen van bloed

Met het aangaan van deze samenwerking wil CbusineZ een bijdrage leveren aan het personaliseren en het betaalbaar houden van de zorg in Nederland. Het streven is dat de SpiroNose straks voor een grote groep patiënten beschikbaar is, in de eerste en tweede lijn. Want, zo is de overtuiging: op termijn is het testen van de adem net zo gewoon als het testen van bloed.

Meer informatie

Website van Breathomix
Zie het You-Tube-filmpje over de SpiroNose

Bronnen: Longfonds, Qruxx, CbusineZ, AMC, Radboudumc

 

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.