Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Stroke box: voor goede eerstelijnszorg na een beroerte

Hoe gaat het met patiënten in de maanden na een beroerte? En hoe kunnen de neuroloog en huisarts slim samenwerken rondom het verlagen van het risico op meer hart- en vaatziekten na een beroerte? De Stroke Box kan daarbij ondersteunen. Daarmee kunnen patiënten na ontslag van een opname voor een beroerte thuismetingen doen. Die uitslagen zijn inzichtelijk voor zowel de patiënt, als de huisarts en de praktijkondersteuner. 

Juist hypertensie, atriumfibrilleren en ongezonde leefstijl zijn belangrijke factoren binnen het cardiovasculair risico management (CVRM) na een beroerte. Het binnen de streefwaarde krijgen van de bloeddruk na een beroerte is niet altijd eenvoudig. Daarnaast blijven hartritmestoornissen vaak ongedetecteerd bij patiënten met een cryptogene beroerte. 

Koppeling
Om de zorg na een beroerte te verbeteren, heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de Stroke Box ontwikkeld. Dit bestaat uit een fysieke doos met een bloeddrukmeter, smartwatch met ECG-functionaliteit, stappenteller en weegschaal. Alle apparaten zijn gekoppeld aan een app, waardoor de data niet alleen voor de patiënt, maar ook direct voor de huisarts en praktijkondersteuner beschikbaar zijn. Alle apparaten in de Stroke Box zijn eenvoudig in gebruik. 

Zelfmanagement
Met frequentere metingen krijgt de patiënt zelf een goed beeld van zijn gezondheid. Met een goede kans dat deze vorm van zelfmanagement, met meting van bloeddruk, gewicht en activiteit, ook leidt tot meer bewustzijn van het belang van een gezonde leefstijl. Daarnaast is het mogelijk om met de ECG-meter eventuele hartritmestoornissen eerder te detecteren en –indien nodig- te behandelen. 

Gebruikerservaringen
Het LUMC doet momenteel een pilot-studie naar het gebruik van de Stroke Box. Daarbij worden de haalbaarheid en de gebruikerservaring van zowel de patiënt als de huisarts geëvalueerd. Voor de studie worden nu vijftig CVA-patiënten geïncludeerd met een follow-up van 6 maanden.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.