Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

StrokeViewer-app biedt tijdwinst in beroertezorg

Analyse van de hersenen

Met de StrokeViewer-app kan snel worden vastgesteld of een patiënt een herseninfarct heeft. De app is verbonden met de CT-scanner en analyseert met kunstmatige intelligentie óf er schade aan de hersenen is én hoe erg de schade is. 

Een beroerte moet zo snel mogelijk worden gediagnosticeerd en behandeld, om weefselverval in de hersenen te voorkomen. Elke minuut telt, hoe eerder een behandeling, hoe minder hersencellen afsterven.  StrokeViewer® is een AI-aangedreven klinische beslissingsondersteunend systeem, dat binnen enkele minuten een volledige beoordeling van relevante beeldvormende biomarkers biedt.

Algoritme herkent de verstoppingen
Sinds kort heeft het Haga Ziekenhuis de StrokeViewer in gebruik. Radioloog Bas Hammer vertelt over de werkwijze van het stroketeam. ‘We beginnen met een “gewone” scan om onder andere een bloeding uit te sluiten. Daarop zie je meestal nog geen herseninfarct. Met een tweede scan kunnen we dat wel. Dan zien we ook welk deel van dat hersenweefsel nog te redden is. Als laatste maken we nog een scan van de bloedvaten. Hierop zien we of er een verstopping is in een van de grotere hersenvaten. En of die te behandelen is.’

Hammer: ‘De toegevoegde waarde van de app is de snelheid waarmee de informatie voor de diagnose beschikbaar is. Vaak sneller dan we zelf kunnen analyseren. Het algoritme van het systeem herkent de verstoppingen. Met verschillende kleuren wordt zichtbaar welk weefsel nog te redden is en welk niet. De beelden zijn haarscherp en we kunnen inzoomen op de kleinste details.’ Betrokken specialisten, zoals de radioloog, neuroloog en interventie-radioloog, hebben de StrokeViewer-app standaard op hun smartphone en kunnen de beelden zien en beoordelen. Plaatsonafhankelijk, dus ook als ze niet in het ziekenhuis zijn.

Meer informatie
De StrokeViewer geeft dus zelf geen behandeladvies, maar visualiseert op basis waarvan een radioloog en neuroloog een behandelbeslissing maken. Gemiddeld levert de software tot zo’n 10 minuten tijdswinst per patiënt op, meldt het Catharina Ziekenhuis, die sinds afgelopen najaar met de app werkt.  En iedere minuut tijdwinst in de behandeling voorkomt verdere schade aan de hersenen Meer informatie over StrokeViewer vind je hier.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Zouttest bij overmatige vochtinname

Een zouttest kan bij een polydipsie-polyurie syndroom aantonen of dit ‘gewoon’ overmatige vochtinname met overmatig plassen betreft, of dat AVP-deficiëntie de oorzaak is. 

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.