Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Subsidie voor ontwikkeling ademanalyseapparaat COPD

Patiënt met ademproblemen

De Europese commissie (Horizon-EIC Pathfinder) heeft subsidie beschikbaar gesteld voor de doorontwikkeling en implementatie van een innovatief ademanalyseapparaat. Dit apparaat werkt op basis van biomarkers en is bedoeld voor thuismonitoring van COPD-patiënten. Door erin te ademen detecteert het apparaat gezondheidsproblemen vóórdat de COPD-patiënt klachten krijgt.

Nu worden longaanvallen vaak alleen op basis van symptomen vastgesteld en komt de diagnose veelal te laat. Het ademanalyseapparaat maakt vroegtijdig ingrijpen mogelijk. Via vroege herkenning van longaanvallen door het ademanalyseapparaatje kan bijvoorbeeld eerder medicatie worden ingezet om een longaanval te voorkomen of de ernst en de duur te verminderen.

Europees samenwerkingsverband
Onderzoekers van het LUMC zijn coördinatoren van een Europees samenwerkingsverband voor de doorontwikkeling en implementatie van dit ademanalyseapparaat voor COPD-patiënten. In totaal krijgt het Europese samenwerkingsverband 4 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie. De doorontwikkeling van het apparaatje en de technologie ligt bij de technische partners binnen het samenwerkingsverband: RespiQ, Sintef en μRoboptics. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar gebruikersbehoeften en hoe het apparaatje in de toekomst het best in de praktijk kan worden geïmplementeerd. Daar kijken met name de onderzoekers van het National eHealth Living Lab (NeLL) binnen het LUMC naar.

Lang traject
In het NeLL-onderzoek worden eerst de wensen en behoeften van patiënten in kaart gebracht en zijn er verkennende gesprekken met zorgverleners en beleidsmakers. Daaruit volgen aanbevelingen die helpen bij het ontwerpen van een nieuwe, klinische workflow voor een veilige manier van thuismonitoring. In de tweede fase van het project vinden co-creatiesessies plaats en tot slot wordt een proof-of-concept-studie uitgevoerd in samenwerking met King’s College (UK). Het zal dus nog geruime tijd duren voordat het ademanalyseapparaat op de markt kan worden gebracht. 
Zie het artikel op de site van het LUMC

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.