Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Systematische review naar tbc-detectie


Nog steeds krijgen jaarlijks ongeveer 10 miljoen mensen tuberculose (tbc). Dit wordt alleen bij lang niet iedereen vastgesteld, terwijl alleen een snelle diagnose deze ziekte een halt toe kan roepen. Er bestaan voor de opsporing verschillende diagnostische tests, waaronder een aantal point-of-care-tests (POCT’s). Juist deze zijn goed inzetbaar voor vroege detectie en daarmee gepaard gaande snelle behandeling en verminderde overdracht van tbc. 

Zonder goede behandeling kan de patiënt steeds ernstiger ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden. Het is dus essentieel om tuberculose tijdig te ontdekken en te behandelen. 

Conventionele versus sneltests
Tbc-diagnostiek kan op verschillende manieren plaatsvinden, zowel door conventionele tests in een laboratorium als point-of-care-tests op locatie. Vooral poc-tests zijn van belang in ontwikkelingslanden, waar weinig laboratoria beschikbaar en soms niet goed bereikbaar zijn vanwege slechte infrastructuur. Daarnaast zijn conventionele tests tijdrovend, terwijl snelle screening van groot belang is bij mensen bij wie het vermoeden van tbc bestaat.

Ontwikkelingen
De Wereldgezondheidszorgorganisatie heeft een aantal diagnostische tests goedgekeurd. Tevens zijn er veel ontwikkelingen gaande betreffende nieuwe POCT’s, juist vanwege de vooruitgang in de technologie. Er is zeker sprake van toenemende belangstelling van grote farmaceutische bedrijven om te komen met een kwalitatief betrouwbare, nauwkeurige POC-test voor tuberculose tegen lage kosten. Tegelijk wordt verdere productontwikkeling geremd door de enorm hoge fabricatiekosten. 

Review
Welke conventionele en sneltesten zijn er momenteel in gebruik, wat zijn de commerciële ontwikkelingen op dit moment en welke veelbelovende geavanceerde testen worden in de nabije toekomst verwacht? Een onlangs in het Science Translational Medicine gepubliceerde systematische review gaat hier uitgebreid op in. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.