Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Thuismeet-app voor IBD-patiënten

Een thuismeet-app moet IBD-patiënten meer regie over hun ziekteverloop geven en zorgverleners in staat stellen de juiste zorg op het juiste moment te bieden. Betere kwaliteit van zorg dus en daarmee neemt naar verwachting ook het aantal ziekenhuisbezoeken af. De invoering van de app vindt plaats in het drie ziekenhuizen.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, OLVG en Franciscus Gasthuis & Vlietland ontwikkelen samen een digitaal zorgpad.Inflammatory Bowel Disease (IBD) is een chronische darmontstekingsziekte waarmee ruim 90.000 Nederlanders kampen. Een op maat gemaakte versie van de Luscii thuismeet-app biedt patiënten meer regie. De app is zo ingericht dat het aansluit op de bestaande IBD-behandeling. Via thuismonitoring kan het contact met het ziekenhuis beter worden afgestemd op de persoonlijke situatie van de patiënt

Zorg op maat

Via de thuismeet-app beantwoorden patiënten regelmatig een gevalideerde vragenlijst over het beloop van hun ziekte, die het meest voorspellend is voor ontstekingen in de darm. De patiënten ontvangen handvatten en tips om hun leefstijl aan te passen. Ook is het mogelijk om laagdrempelig contact te hebben via de app met het IBD-behandelteam in het ziekenhuis. Daarnaast meten patiënten thuis of er ontstekingseiwitten aan te tonen zijn in de ontlasting (de zogeheten calprotectine test). Ook deze uitslag kan digitaal worden doorgegeven. Dit voorkomt onnodig ziekenhuisbezoek of het kan juist, indien nodig, het contact met behandelteam bespoedigen.

Inflammatory Bowel Disease

IBD is een chronische darmontstekingsziekte. De twee meest voorkomende vormen van IBD zijn Colitis ulcerosa en de Ziekte van Crohn. Bij de meeste mensen wordt de ziekte ontdekt tussen het 15e en 45e levensjaar. Vooral voor jonge patiënten kan IBD een behoorlijk weerslag hebben op het dagelijks leven, met name door de vele bezoeken aan het ziekenhuis. Veel IBD-patiënten willen daarom graag zelf actief betrokken zijn bij hun behandeling en meer grip krijgen op het ziektebeloop.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.