Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Thuismeting van zuurstofsaturatie

Daling van zuurstofsaturatie is een belangrijke parameter van plotselinge klinische verslechtering bij coronapatiënten. Thuismeting van zuurstofsaturatie van covid-19-patienten vindt daarom steeds vaker plaats. Juist omdat patiënten en huisartsen vaak pas laat zo’n saturatiedip opmerken. Daarom lenen sommige huisartsen zo’n saturatiemeter uit aan coronapatiënten. Of ze adviseren patiënten zelf zo’n saturatiemeter aan te schaffen en te gebruiken zolang ze ziek zijn. Daar zijn echter wel enkele kanttekeningen bij te plaatsen.

Ten eerste: veel saturatiemeters op de consumentenmarkt zijn niet gevalideerd en niet geschikt voor medisch gebruik. Dat geldt ook voor de Apple Watch 6. Bij saturatiemeters is het belangrijk dat ze veilig zijn met een zo’n hoog mogelijke sensitiviteit. De sensitiveit van consumentenmeters is met 80% echter laag. Met als risico dat de zuurstofspanning wel goed kan lijken, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is.

Onderbouwing van valide thuismonitoring

Thuismeting is daarom alleen verantwoord met medisch gevalideerde saturatiemeters. Maar ook in dat geval is een wetenschappelijke evaluatie van het gebruik van saturatiemeters thuis gewenst. Wat is de toegevoegde waarde, en wat betekenen de thuismeting en instructies voor de besluitvorming van patiënten en artsen? Daarnaast moet worden gekeken naar het werkelijk effect op de zorgvraag. Is er mogelijk sprake van schijnveiligheid of juist van een toenemende zorgvraag omdat bijvoorbeeld de zuurstofsaturatiewaarden schommelen?
Onderbouwing van valide thuismonitoring van zuurstofsaturatiemeting is een cruciale voorwaarde om te komen tot een volgende stap: thuisbehandeling van ernstig zieke covid-19-patienten met zuurstoftherapie en eventueel dexamathason.

Pilotonderzoek

Op dit moment loopt er dan ook een gerandomiseerd gecontroleerd pilotonderzoek naar de haalbaarheid van thuismonitoring van zuurstofsaturatie met pulsoximetrie. Dit CovidSat@Home-onderzoek richt zich op mensen ouder dan 40 jaar met matig-ernstige klachten van covid-19 met een cardiovasculaire ziekte of risicofactoren, bij wie de huisarts zorgvuldige follow-up wenselijk acht. Dit onderzoek loopt van november 2020 tot mei 2021. De eerste resultaten worden in de tweede helft van dit jaar verwacht.

Bron: H&W

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.