Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Thuismonitoring bij hartfalen is een effectieve aanpak

Hartmonitoring

Het aantal mensen met hartfalen neemt steeds verder toe. Dankzij thuismonitoring kan het aantal ziekenhuisopnames van deze patiënten met hartfalen verminderen, zo heeft meta-analyse aangetoond. 

In de analyse is het gebruik van diverse systemen van thuismonitoring vergeleken met de standaardhartfalenzorg. Gekeken is naar de uitkomstmaten van mortaliteit en ziekenhuisopnames vanwege hartfalen. De samengevoegde resultaten van 92 studies lieten een reductie zien in het risico op mortaliteit en ziekenhuisopname vanwege hartfalen.

In ons land hebben zo’n 250.000 mensen chronisch hartfalen en dat aantal neemt steeds verder toe. Deze ziekte heeft dus een aanzienlijke impact op de gezondheidszorg. Hoewel er medicamenteuze therapieën beschikbaar zijn, blijft de mortaliteit en morbiditeit hoog, met jaarlijks 31.000 ziekenhuisopnames. Een effectieve aanpak om het aantal ziekenhuisopnames en poliklinische controles te verminderen, is daarom van belang. Zorg op afstand via thuismonitoring van hartfalenpatiënten kan hierbij een belangrijke rol spelen. 

Invasief en non-invasief
Er zijn verschillende manieren van non-invasieve telemonitoring: 1. met verzameling van biometrische gegevens, 2. met frequent telefonisch contact en 3. met een combinatie van beide, eventueel aangevuld met een 24-uurs-callcenter en educatieve programma’s. Daarnaast zijn er nog twee invasieve thuismonitoring: 1. cardiale implanteerbare devices (met ICD of CRT-D); en 2. hemodynamische monitoring (waarbij gebruik wordt gemaakt van geïmplanteerde sensoren die speciaal zijn ontwikkeld voor thuismonitoring bij hartfalen). 

Momenteel worden vooral de non-invasieve vormen van thuismonitoring gebruikt. Inzet van invasieve thuismonitoring met sensoren blijft beperkt tot patiënten met matig-ernstig hartfalen met een hoog risico op een ziekenhuisopname. Met name echter bij non-invasieve vormen van thuismonitoring is er behoefte aan duidelijke structuur in welke parameters worden gemonitord en welke techniek bij welke patiënt het best kan worden toegepast.

Conclusie
In de meta-analyse is de effectiviteit van de verschillende thuismonitoringtechnieken uitgebreid uiteengezet. Bij alle vormen van thuismonitoring luidt de conclusie er steeds bewijs voor de effectiviteit van de inzet daarvan. De verwachting is dan ook dat het zich de komende jaren in ons land steeds meer wordt ingezet. Welke vorm het meest geschikt is voor welke patiënt moet nog wel nader worden onderzocht.

Zie het artikel in het NTvG: Thuismonitoring effectiever dan standaardhartfalenzorg

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.