Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Thuisrevalidatie voor patiënten met een longembolie

Jaarlijks krijgen ruim 12.000 mensen in ons land een longembolie. En het coronavirus zorgt ervoor dat dit aantal verder toeneemt. De helft daarvan houdt langdurige klachten over aan deze vorm van trombose. Een specifiek thuisrevalidatieprogramma voor deze groep kan de kwaliteit van leven van deze patiënten verbeteren.

In dit unieke revalidatieprogramma, PE@home, werken patiënt, arts en fysiotherapeut samen aan een goede revalidatie van de patiënt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde fietsergometer. Met de hulp van een specifiek ontworpen dashboard kunnen alle partijen de resultaten zien.

Thuis direct aan de slag

Patiënten gaat in dit programma direct na de diagnose longembolie in hun thuissituatie aan de slag met te bewegen en gezond te leven, zodat ze sneller weer aan het werk zijn, minder vaak uitvallen en zich fitter voelen. Dankzij een schenking van de VriendenLoterij en de Trombosestichting kan dit longrevalidatieprogramma nu van start gaan en tevens wetenschappelijk worden getoetst. Het is ontwikkeld door het LUMC in samenwerking met het UMC Maastricht, en Amsterdam UMC.

Geen standaardzorg

Tot nu toe is revalidatie na longembolie geen standaardzorg, terwijl het waarschijnlijk veel problemen kan voorkomen. Zonder goede begeleiding komen veel patiënten na een longembolie niet van hun invaliderende klachten af. Het gevolg is dat zij lange tijd na de diagnose alsnog een langdurige revalidatie moeten volgen, of leven met klachten die voorkomen hadden kunnen worden. Het revalidatieprogramma PE@home moet daar verandering in brengen.

Bronnen: LUMC, Trombosestichting

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

DNA: thema ’s en randvoorwaarden

Om te komen tot een visie en beleidsplan heeft VWS aan het RIVM gevraagd een ‘veldconsultatie’ te houden over DNA-technologie. Wat zijn de thema ’s en de randvoorwaarden?

Passende financiering voor telemonitoring

Digitalisering neemt een hoge vlucht, ook in de zorg. De regelgeving loopt echter achter. Maar nu is er toch financiering voor telemonitoring. Een handreiking licht de wijze toe.

POCT-congres 21 en 22 mei

Op het POCT-congres op 21 en 22 mei in Rome komen talloze presentaties aan bod over alle aspecten, ontwikkelingen en innovaties in point-of-care-testing wereldwijd.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.