Thuisrevalidatie voor patiënten met een longembolie

Jaarlijks krijgen ruim 12.000 mensen in ons land een longembolie. En het coronavirus zorgt ervoor dat dit aantal verder toeneemt. De helft daarvan houdt langdurige klachten over aan deze vorm van trombose. Een specifiek thuisrevalidatieprogramma voor deze groep kan de kwaliteit van leven van deze patiënten verbeteren.

In dit unieke revalidatieprogramma, PE@home, werken patiënt, arts en fysiotherapeut samen aan een goede revalidatie van de patiënt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde fietsergometer. Met de hulp van een specifiek ontworpen dashboard kunnen alle partijen de resultaten zien.

Thuis direct aan de slag

Patiënten gaat in dit programma direct na de diagnose longembolie in hun thuissituatie aan de slag met te bewegen en gezond te leven, zodat ze sneller weer aan het werk zijn, minder vaak uitvallen en zich fitter voelen. Dankzij een schenking van de VriendenLoterij en de Trombosestichting kan dit longrevalidatieprogramma nu van start gaan en tevens wetenschappelijk worden getoetst. Het is ontwikkeld door het LUMC in samenwerking met het UMC Maastricht, en Amsterdam UMC.

Geen standaardzorg

Tot nu toe is revalidatie na longembolie geen standaardzorg, terwijl het waarschijnlijk veel problemen kan voorkomen. Zonder goede begeleiding komen veel patiënten na een longembolie niet van hun invaliderende klachten af. Het gevolg is dat zij lange tijd na de diagnose alsnog een langdurige revalidatie moeten volgen, of leven met klachten die voorkomen hadden kunnen worden. Het revalidatieprogramma PE@home moet daar verandering in brengen.

Bronnen: LUMC, Trombosestichting

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Hoe beweegt de Parkinson-patiënt thuis?

Een smartwatch meet bij Parkinson-patiënten hoe het thuis gaat. Dat gebeurt doorlopend én via testen op gezette tijden. Als het ware een neurologisch onderzoek op afstand.