Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Toename octrooiaanvragen voor gezondheidszorg


Er zijn veel ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Dat blijkt ook uit de toename van octrooi-aanvragen vorig jaar bij het Europees octrooibureau (EOB). Voor medische technologie en voor farmacie was deze toename 1 procent en voor biotechnologie maar liefst 11 procent.

Octrooiaanvragen voor digitale communicatie kent met 11,2 procent ook een opvallend grote stijging. Deze staat zelfs op kop met 16.750 aanvragen in 2022. Direct gevolgd door medische technologie met 15.683 octrooiaanvragen.

EPO Patent Index
Dit blijkt uit blijkt uit de EPO Patent Index 2022, uitgevoerd door het EOB. Het aantal octrooiaanvragen dat Nederlandse bedrijven hebben ingediend, is in 2022 gestegen met 3,5 procent. In de top 3 van Nederlandse octrooiaanvragen nemen de aanvragen voor medische technologie een derde plaats in, na innovaties voor de energietransitie op gebieden als technologie en chemie.

Philips
De stijging van het aantal Nederlandse octrooiaanvragen voor medische technologie is vooral te danken aan Philips. Dit medtech-bedrijf is verantwoordelijk voor de meeste aanvragen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Noord-Brabant met 3.547 aanvragen goed is voor meer dan helft van alle Nederlandse octrooiaanvragen, op afstand gevolgd door Zuid-Holland (1.255 aanvragen). In totaal zijn er vanuit ons land 6.806 octrooiaanvragen ingediend.

Vierde industriële revolutie
‘Innovatieve bedrijven vervullen een voortrekkersrol naar een toekomst waarin de vierde industriële revolutie een steeds grotere impact heeft op verschillende economische sectoren en zich uitbreidt naar tal van gebieden, zoals vervoer en de gezondheidszorg’, stelt António Campinos, voorzitter van het Europees Octrooibureau. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.