Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Tuberculosefonds maakt zich hard voor alles-in-één-test

Een alles-in-één-test in zakformaat om alle bestaande infectieziekten op te sporen. Wat zal dat mooi zijn. Daarmee kunnen ziektes eerder en nauwkeuriger worden gediagnosticeerd en sneller effectief worden behandeld. De MiniON zo’n apparaat. Het werkt op basis van dna-sequencing en is als het ware een mini-laboratorium dat overal kan worden ingezet. Echter: deze technologie wordt nergens op patiënten gebruikt. Het Tuberculosefonds wil daar verandering in brengen.

De dna- en rna-sequencer – de MiniON – identificeert genen van ziekteverwekkers (bacteriën, virussen, parasieten, schimmels). Tegelijk herkent het apparaat mutaties die ziekteverwekkers ongevoelig maken voor vaccins of medicijnen tegen infecties. Van sputum wordt een preparaat gemaakt dat geschikt is om in het apparaat te verwerken. Door de MiniON aan te sluiten op een laptop of computer kan het in een paar uur de genetische samenstelling van de aangetroffen ziekteverwekker vergelijken met duizenden profielen van infectieziekten die al genetisch in kaart zijn gebracht. Met deze nieuwe techniek kunnen allerlei infectieziekten, zoals tuberculose, soa’s, hiv, covid-19, bacteriële infecties en dergelijke, meteen worden gediagnosticeerd om vervolgens om de juiste manier te worden behandeld.

Huidige toepassingen

Het gaat overigens om een bestaand apparaat. In ons land wordt het vooral toegepast voor diagnostiek van zeldzame stofwisselingsziekten, bij kankeronderzoek en bij de zoektocht naar een passende donor. In Tanzania wordt het al gebruikt in onderzoek naar dierziekten, zoals de varkensgriep.

Nooit meer een pandemie

Het KNCV Tuberculosefonds ziet veel in wereldwijd gebruik van deze testkit in zakformaat. Dankzij een gift van 11 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postloterij start het Tuberculosefonds met haar campagne ‘Nooit meer een pandemie’. Daartoe wil haar wereldwijde connecties gebruiken en de alles-in-één-test te introduceren in Nederland, Tanzania, Kirgizië en Vietnam.

Doel is om in vijf jaar zo’n 130.000 mensen met gezondheidsklachten te testen, niet in grote laboratoria, maar dicht bij de patiënt. Het streven is: 25.000 mensen testen op covid-19 en andere virale infecties, 25.000 mensen op bacteriële infecties en 35.000 mensen van wie niet duidelijk is waaraan ze lijden. Vervolgens wordt een groep van 45.000 mensen specifiek getest op medicijnresistentie, de ongevoeligheid voor antivirale middelen, antibiotica of andere midden tegen infecties. “Hiermee kunnen we nieuwe en bestaande ziektes vaststellen en de verspreiding en de vreselijke gevolgen voorkomen”, aldus Mustapha Gidado, directeur van het Tuberculosefonds. “Het is onze droom ervoor te zorgen dat alle mensen, overal ter wereld, toegang krijgen tot zo’n test.”
Een prachtig streven, maar vooralsnog moet dus eerst de werking nog worden aangetoond.

Radiofragment

Beluister op NPO1 hoe de alles-in-één test werkt en een verschil kan maken.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Vergoeding voor Bladder EpiCheck

e Bladder EpiCheck kan veel belastende onderzoeken bij patiënten die niet-spierinvasieve blaaskanker hebben gehad voorkomen. De EpiCheck wordt sinds begin dit jaar vergoed. 

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.