Ga naar de inhoud

Uitbreiding BCG-onderzoek dankzij miljoenengift

Dankzij 6 miljoen subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation wordt het onderzoek naar de mogelijke bescherming van het BCG-vaccin tegen corona verder uitgebreid. Het betreft inmiddels internationale samenwerking tussen Australië, Spanje en Nederland. In ons land coördineren het Radboudumc en UMC Utrecht het onderzoek.
 
De afgelopen maanden zijn in Nederland twee onderzoeken gestart naar de mogelijk beschermende werking van het BCG-vaccin tegen het corona-virus. Aan het eerste onderzoek doen 1500 zorgmedewerkers mee. Aan het tweede onderzoek kunnen in totaal 1600 zestigplussers deelnemen.

In dezelfde periode is ook in Australië een groot onderzoek (BRACE-trial) opgezet naar het beschermende effect van het BCG-vaccin tegen corona. Het aantal deelnemers aan dat onderzoek wordt dankzij de subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation uitgebreid van 4000 naar 6000 zorgmedewerkers. In combinatie met Nederland en Spanje komt het aantal daarmee op 10.000 deelnemers aan het onderzoek.

Internationale aanpak

Het onderzoek in Australië is gestart in het Murdoch Children’s Research Institute in Melbourne. “Het is mooi dat we in deze crisistijd nu samen dit internationale BCG-onderzoek kunnen uitvoeren”, zegt Marc Bonten, hoogleraar Moleculaire epidemiologie van infectieziekten UMC Utrecht. “Het onderzoek helpt enorm bij het vaststellen of BCG daadwerkelijk de symptomen van een corona-infectie vermindert en de kansen op een infectie verkleint.”
 
Ook Mihai Netea, hoogleraar in het Radboudumc, is blij met het internationale onderzoek dat door deze subsidie is mogelijk gemaakt. “We onderzoeken in het Radboudumc al zo’n tien jaar de ‘bijwerkingen’ van het BCG-vaccin”, zegt hij. “Want het beschermt niet alleen tegen tuberculose. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat het ook een bredere bescherming tegen andere infectieziekten kan oproepen.” Of dat ook geldt voor corona moeten deze BCG-studies uitwijzen. Mogelijk biedt deze oppepper extra bescherming tegen het coronavirus, waardoor minder mensen last krijgen van het virus en een infectie ook milder verloopt.

Eerder resultaten dankzij meer deelnemers

Hoe meer mensen aan het onderzoek meedoen, hoe eerder er resultaten te verwachten zijn. Voor het tweede onderzoek (onder zestigplussers) in Nederland zijn al redelijk wat aanmeldingen, maar er is vooral nog vraag naar deelnemers ouder dan tachtig jaar.
Meer informatie over het onderzoek en deelname is te krijgen door een e-mail te sturen naar het onderzoeksteam. Voor degenen in de buurt van Nijmegen: bcgouderen.aig@radboudumc.nl. Voor geïnteresseerden in de buurt van Utrecht: CoronaBCG60@umcutrecht.nl

Zie ook het eerder verschenen artikel op POCT: Onderzoek naar effect BCG-vaccin tegen coranavirus

Bron: Radboudumc

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.