Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Urinethuistest voor opsporing terugkerende blaaskanker

De Bladder EpiCheck
Fotocredits: Radboudumc/
Toine van der Heijden

Het Radboudumc maakte als eerste ziekenhuis gebruik van de urinethuistest bij controle op terugkerende blaaskanker. Inmiddels gevolgd door enkele andere ziekenhuizen. De test, de Bladder EpiCheck, geeft zulke goede resultaten, dat het de invasieve cystoscopieën voor een groot deel kan vervangen. Daarbij hoeven patiënten nog maar voor de helft van de controles naar het ziekenhuis te komen. 

Blaaskanker staat op de vijfde plek van meest voorkomende kankersoorten in de Europa en de kans op herhaling is maar liefst rond de 70 procent. Daarom moeten (ex-)patiënten tot wel vier keer per jaar naar de uroloog voor een follow-up-controle. Deze tests worden meestal gedaan met behulp van een cystoscopie: een scoop via de urinebuis. Ongeveer 90 procent van de follow-up-cystoscopieën is negatief. Een vervelende en tegelijk kostbare procedure dus. 

NPV = 99 procent
De Bladder EpiCheck onderscheidt, op basis van methylering, kankercellen van gezonde cellen en kan daarmee de afwezigheid van blaaskanker nauwkeurig detecteren. De NPV (negatief voorspellende waarde) is meer dan 99 procent met een hoge sensitiviteit van 92 procent en een specificiteit van 88 procent, zo bleek uit onderzoek van meerdere Europese centra, onder leiding van het Radboudumc. Ofwel: als de test negatief is, is de kans 99 procent dat de patiënt geen gevaarlijke tumor heeft. 

Patiëntvriendelijk
Omdat het om een thuistest gaat, hoeft de patiënt bij een goede uitslag niet naar het ziekenhuis. Inzet van de Bladder EpiCheck verlaagt zo de werkdruk, verlaagt de kosten van nacontroles en, het meest belangrijk, het is een patiëntvriendelijke vorm van detectie van recidieven van blaaskanker bij patiënten die eerder zijn gediagnosticeerd met blaaskanker. Het bespaart hen een vervelend en pijnlijk onderzoek. 

Struikelblok
Inmiddels wordt de tests door steeds meer ziekenhuizen gebruikt. Maar omdat de urinetesten nog niet als officiële methode in de richtlijnen zijn opgenomen, en daar nog wel een paar jaar kan overheen gaan, is er nog geen vergoeding vanuit verzekeraars. Hierdoor stagneert helaas verdere implementatie van deze methode.

Meer informatie
Lees meer over de studie naar EpiCheckZie ook het YouTube-filmpje van het Radboudumc over de inzet van deze test. 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Zouttest bij overmatige vochtinname

Een zouttest kan bij een polydipsie-polyurie syndroom aantonen of dit ‘gewoon’ overmatige vochtinname met overmatig plassen betreft, of dat AVP-deficiëntie de oorzaak is. 

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.