Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Validatiestudie naar microINR als sneltest voor INR-meting

Voor de PT-INR-metingen bestaat er al langer een Point of Care test (POCT), de CoaguChek®. Lange tijd was de CoaguChek® de enige POCT voor deze meting die voldeed aan de kwaliteitscriteria en internationale certificering. Recent heeft een validatiestudie aangetoond dat de microINR® een volwaardig alternatief is.

De PT-INR-meting is een gestandaardiseerde methode voor het meten van de protrombinetijd en wordt gebruikt bij patiënten die ‘bloedverdunners’ slikken van het type vitamine-K-antagonisten (VKA). In de antistollingszorg heeft de traditionele bloedafname plaatsgemaakt voor de vingerprik, de Point of Care test (POCT) INR. De vingerprik is inmiddels de gouden standaard, zowel voor de reguliere zorg als voor degenen die zelfmeten.

Dubbel vergelijkend onderzoek
Voor de microINR® is tot voor kort alleen onderzoek uitgevoerd door de firma zelf. Inmiddels is een onafhankelijke validatiestudie uitgevoerd, met een dubbel vergelijkend onderzoek: zowel met de CoaguCheck® als met de veneuze PT-INR-meting. Daarnaast is gekeken naar de analytische precisie, juistheid en de gebruikersvriendelijkheid.

Voor- en nadelen
Wat opvalt is dat de microINR lager meet dan de beide andere methoden en dat dit verschil groter wordt bij hogere INR-waarden. Echter: dat verschil is zeker nog acceptabel en valt binnen het gestelde criterium. De gebruikersvriendelijkheid van de microINR® is geëvalueerd middels een korte patiëntenenquête. De patiënten ervaren het gebruik als prettig en eenvoudig. Als voordelen van de microINR® noemen ze het gebruik van enkel een meet-chip, de accu (in plaats van batterijen) en de vrijheid de meter naar de vinger te bewegen voor een meting. Zorgverleners vinden de langere opwarmtijd van de microINR® een nadeel. Voordeel vinden ze de verpakking: namelijk per stuk. Bij de CoaguChek® zijn de strips per 24 verpakt.

Voldoet aan criteria
De conclusie van de validatiestudie is dat de microINR® analytisch voldoet aan de geldende criteria. Het apparaat scoort goed in het gebruiksgemak. Hiermee is de microINR® een alternatief voor het via de vingerprik meten van de PT-INR.

Zie de volledige tekst: PT-INR: vergelijking en validatie van de microINR® vs de CoaguChek® en cappilaire versus veneuze afname, van dr. Leonie Pelkmans e.a.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

gerelateerde links en partnerartikelen

 

Uw POCT systeem hier zichtbaar? Meer info

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.