Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Verfilming van de opkomst en ondergang van de ‘ultieme’ POCT

Met één prik zeventig aandoeningen opsporen?

Dankzij een revolutionaire point-of-care-test 9 miljard dollar waard zijn. Dat had Elizabeth Holmes op het hoogtepunt van haar carrière bereikt als directeur-eigenaar van het biotechbedrijf Theranos. Ze werd wereldwijd geroemd als de vrouwelijke Steve Jobs van de gezondheidszorg. Haar belofte luidde een point-of-care-test te ontwikkelen die uit één druppel bloed in een paar minuten zeventig aandoeningen kan detecteren. Helaas, het bleek gebakken lucht, maar wel zo’n wonderlijk verhaal dat daarover een achtdelige serie te zien is op Disney Plus.  

Op POCT.nl verscheen al eerder een uitgebreid artikel over het meest opvallende POCT-debacle aller tijden. Voor wie wil weten hoe dit alles kon gebeuren, is de serie The Dropout echt een must. Hoe is het mogelijk dat zoveel geldschieters geloofden in de ontwikkeling van de point-of-care-test ‘de Edison’, waarbij een prikje van een nanotainer in een vingertop voldoende zou zijn om talloze ziekten te detecteren? Het klonk vanaf de start al te mooi om waar te zijn. Iedereen die zich maar enigszins had verdiept, had kunnen weten dat deze uitkomst mijlenver afstaat van de bestaande POC-testen. 

In het ongewisse
En inderdaad, de Edison werkte niet. In het geheel niet. Maar de inmiddels wereldwijd beroemde en aanbeden jongste selfmade miljonair ooit wilde dat niet toegeven en stapelde leugens op leugens. Lieten de geldschieters zich willens en wetens voor de gek houden? Zelfs de apotheek- en drogisterijketen Welgreens laat zich overhalen tot samenwerking en nee… deze keten kreeg geen inzicht in de technologie en geen toegang tot het ultrageheime laboratorium. Kortom: er was geen enkel zicht op de betrouwbaarheid van de testuitslagen, terwijl dat toch de basis is van iedere diagnostische sneltest. 

Aanbevolen
Na de uitgave van het boek Bad Blood en de podcastserie The Dropout is er nu de achtdelige serie The Dropout, zie ook de lovende recensies in de NRC en in de Volkskrant. Deze miniserie reconstrueert op heldere wijze de verbijsterende ontwikkelingen, vanaf de tienerjaren van Elizabeth Holmes tot haar ondergang. Ze is inmiddels veroordeeld, maar in september 2022 wordt pas duidelijk welke straf ze krijgt opgelegd. 
Vrouwelijke ondernemers in Silicon Valley hebben overigens enorm veel last van deze gebeurtenis. Hun geloofwaardigheid wordt daardoor bij voorbaat in twijfel getrokken. Zoals staat in de aftiteling van de serie: ‘Vanwege het schandaal kunnen vrouwelijke ondernemers moeilijk investeerders vinden’.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.