Ga naar de inhoud

Vergoeding Flash Glucose Monitoring nu ook na 18e verjaardag

Flash Glucose Monitoring is een nagenoeg pijnloze manier om bloedglucosewaarde te meten. Afgelopen week is besloten dat jongeren met diabetes die een flash glucosesensor (FGM) gebruiken en 18 jaar worden, deze vanaf ook na hun 18e vergoed krijgen. De FGM moet dan wel, goed onderbouwd door de arts, het beste hulpmiddel zijn binnen het behandelplan.

Een bekend voorbeeld van Flash Glucose Monitoring is de FreeStyle Libre. Deze meet de bloedglucose via een sensor op de bovenarm. De actuele glucosewaarde wordt zichtbaar door de sensor te scannen. Dat kan met een reader, of met een app. Een trendpijl geeft aan of de bloedglucose stijgt of daalt. De gegevens van de laatste 8 uur zijn in een grafiek zichtbaar. Pijnloos glucosewaarde meten dus, zonder die vervelende vingerprik. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat mensen die gebruik maken van Flash Glucose Monitoring minder last hebben van hypo’s.

Vergoeding voor aantal groepen

FGM werd tot voor kort vanuit de basisverzekering vergoed voor vier groepen, onder voorwaarden dat zij in staat zijn tot goede zelfzorg:
– Kinderen van 4 tot 18 jaar met diabetes type 1;
– Volwassenen met diabetes type 1 met slecht in te stellen bloedglucosewaarden  (> 64 mmol/mol);
– Zwangere vrouwen met diabetes type 1 en 2;
– Vrouwen met diabetes type 1 en 2 die een zwangerschapswens hebben.

Patiënten van 4 tot 18 jaar met diabetes type 1 kwamen dus wel in aanmerking voor vergoeding van flash glucose monitoring vanuit de basisverzekering, maar deze vergoeding verviel bij de 18e verjaardag. Dat is nu dus van de baan, tenminste: als patiënten zich aantoonbaar aan het behandelplan hebben gehouden.  Dat hebben zorgverzekeraars recent besloten naar aanleiding van een eerder dit jaar door het Zorginstituut gepubliceerd standpunt.

Reactie DVN

Diabetesvereniging Nederland (DVN) is erg blij met de oplossing van zorgverzekeraars voor jongeren die op hun 18e de FGM weer moesten inleveren. Want veel jongeren waren niet in staat om een flash glucosesensor dan zelf te betalen. De kosten hiervan lopen als snel in de duizenden euro’s per jaar. Lees de uitgebreide reactie van DVN.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.