Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Vergoeding voor Bladder EpiCheck

MML Medical

De Bladder EpiCheck is een weinig belastende urinetest voor controle op terugkeer van blaaskanker. Deze gevoelige test heeft een hoge negatieve voorspellende waarde. Patiënten kunnen thuis urine opvangen en dit per post naar een laboratorium sturen. Inmiddels wordt de Bladder EpiCheck vergoed. Vanaf 1 januari jl. is er namelijk een NZa-declaratiecode voor de toepassing van urinemarkertesten. 

Eerder is op POCT.nl een artikel gepubliceerd over de Bladder EpiCheck. Daar stond dat verdere implementatie stagneert omdat er geen vergoeding voor is. Dat probleem is vanaf begin dit jaar opgelost. 

Blaaskanker
Bij niet-spierinvasieve blaaskankertumoren is de kans op terugkeer is groot. Daarom blijven patiënten frequent en minimaal vijf jaar onder controle. De controle omvat vaak het uitvoeren van een cystoscopie. Dit is voor de patiënt een belastend onderzoek en vaak achteraf gezien niet nodig, omdat ongeveer 90 procent van de controle cystoscopieën negatief is. 

Inzet van de Bladder EpiCheck-test kan het aantal van deze invasieve controle-onderzoeken verminderen. Het betreft een gevoelige test met hoge negatieve voorspellende waarde. Patiënten kunnen eenvoudig thuis urine opvangen en deze per post verzenden naar het door het ziekenhuis aangewezen laboratorium. Daarvoor zijn speciale kits beschikbaar. Vervolgens informeert de uroloog aan de patiënt de uitkomst, vaak via een telefonisch consult. Deze wijze van controle is niet belastend voor de patiënt en biedt dezelfde kwaliteit van zorg. 

Bladder EpiCheck-techniek
De EpiCheck-technologie is gebaseerd op de identificatie van veranderingen in het methylatiepatroon van het DNA van blaaskankercellen. Cellen uit de epitheellaag van de blaas, waaronder ook de blaaskankercellen, worden doorlopend vernieuwd. De oude cellen komen in de urine terecht. Door deze cellen uit de urine te isoleren kan op DNA-niveau de methylering van verschillende biomarkers worden geanalyseerd. Een afwijkend methylatiepatroon is een aanwijzing voor de aanwezigheid van blaaskanker.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Zouttest bij overmatige vochtinname

Een zouttest kan bij een polydipsie-polyurie syndroom aantonen of dit ‘gewoon’ overmatige vochtinname met overmatig plassen betreft, of dat AVP-deficiëntie de oorzaak is. 

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.