Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Vitals360: detectie van meerdere vitale functies

De medische tricorder uit Star Trek, kent u het nog? Het wonderapparaatje dat binnen enkele seconden je lijf in kaart brengt en precies vertelt wat er mis met je is. Nee, die is er nog steeds niet. Wel is in de VS een zeg maar vereenvoudigde versie van de medische tricorder goedgekeurd voor gebruik in de praktijk. Het gaat om de Vitals360. Deze kan zes vitale functies meten: temperatuur, hartslag, bloeddruk, saturatie, bloedsuiker en temperatuur, met daarnaast de mogelijkheid voor een ECG.

En dat alles in één slim handzaam apparaat. Dat leek in het nog niet zo lange verleden onmogelijk. In 2012 stelde chipmaker Qualcomm een prijs van 10 miljoen dollar ter beschikking voor degenen die de medische tricorder uit Star Trek in werkelijkheid kon realiseren. Met als voorwaarden dat het apparaat 5 vitale functies kan meten, nauwkeurig 13 aandoeningen kan herkennen (van een slaapapneu en zere keel tot darmkanker) en consumentvriendelijk is. Wereldwijd gingen 34 teams de strijd aan, maar geen van de deelnemende teams kregen het voor elkaar. Final Frontier Medical Devices was het best presterende team, maar faalde bij het herkennen van het benodigde aantal aandoeningen. Voor het resultaat kreeg ze alsnog 2,5 miljoen uit de prijzenpot uitgekeerd. Dat apparaat is overigens nooit op de markt verschenen. 

Multi-inzetbaar

En nu is er dus de Vitals360 van VoCare. Zeg maar een e-health-apparaat, ter grootte van een smartphone dat draadloos dus 6 vitale functies meet en tevens diagnoses kan stellen. Het kan ook gegevens van andere smart health devices verzamelen, zoals bijvoorbeeld meetgegevens van een slimme weegschaal. Vitals360 heeft een Android besturingssysteem, waarmee het mogelijk is meetgegevens te versturen naar een beveiligde database ‘in de cloud’. Als zorgprofessionals daar toegang tot hebben, kunnen ze deze data inzien, indien gewenst real time. Via de videobelfunctie is het ook mogelijk voor direct contact tussen patiënt en zorgverlener. Dus tevens geschikt voor telehealth.

Volgens de ontwikkelaars van de Vitals360 kunnen mensen met meerdere chronische aandoeningen door frequente metingen van vitale functies met slechts één apparaat hun ziekten zelf beter onder controle houden. Tegelijk kunnen zorgprofessionals de Vitals360 gebruiken als multi-diagnostisch POC-apparaat voor het onmiddellijk vaststellen van medische informatie.

Wilt u weten wat de Vitals360 zoal te bieden heeft en hoe het werkt, bekijk dan de video.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.