Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Wennen aan nachtelijke maskerbeademing kan prima thuis

Voor mensen met ernstig COPD is het net zo effectief om thuis te wennen aan een nachtelijk beademingsmasker als in het ziekenhuis. Dat blijkt uit het onderzoek van longarts Marieke Duiverman van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarvoor heeft ze de ‘Sterk Participatie Prijs’ gewonnen. Met deze prijs wil het Longfonds onderzoekers uit het longenveld stimuleren om in meerdere fasen van hun onderzoek patiënten als partner te betrekken.

Maskerbeademing in de nacht is voor mensen met ernstig COPD een goede therapie om de ademhaling te verbeteren. Thuis wennen aan het masker is goedkoper dan instellen in het ziekenhuis. Bovendien is het voor patiënten een stuk prettiger.

Verdere uitbreiding

Met het ‘Reconsider-onderzoek’ toonde Duiverman aan dat voor mensen met ernstig COPD het instellen van een nachtelijk beademingsmasker net zo goed in de thuissituatie kan plaatsvinden als in het ziekenhuis. Een uitkomst die van belang is. Dit toegepast onderzoek maakt namelijk een verdere uitbreiding van maskerbeademing bij COPD op verantwoorde wijze mogelijk.

Patiëntbetrokkenheid

De betrokkenheid van patiënten is noodzakelijk om voor de prijs van het Longfonds in aanmerking te komen. Marieke Duiverman: “Voor mij is het betrekken van patiënten bij onderzoek een continu proces. En het grote voordeel is dat we daardoor nu meteen aan de wens van mensen met ernstig COPD tegemoet kunnen komen.”

Twee winnaars

De Sterk Participatie Prijs is overigens dit jaar voor het eerst niet uitgereikt aan één, maar aan twee onderzoekers. Namelijk aan Marieke Duiverman van het Universitair Medisch Centrum Groningen en aan onderzoeker Charlotte Poot van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij deelden het prijzengeld en kregen elk een bedrag van 7.500 euro. De jury noemde beide onderzoeken ‘pareltjes’ als het gaat om het betrekken van patiënten bij onderzoek.

Slimme astma-inhalator

Poot heeft met het ‘Acceptance-onderzoek’ het programma van de ‘slimme astma-inhalator’ verder ontwikkeld. Een slimme astma inhalator houdt het medicatiegebruik van mensen met astma bij. Dit gebeurt met behulp van ingebouwde sensoren. Hiermee kan de patiënt het medicatiegebruik bekijken en herinneringen en motiverende berichten ontvangen.

Bronnen: Longfonds, LUMC

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.