“Zelf je INR-waarde meten geeft vrijheid in gebondenheid”

“Die kunsthartklep heb je. Je weet dus dat je de rest van je leven antistollingsmiddelen moet slikken en dat je daarvoor je INR-waarde moet meten. Daar ben je aan gebonden. Maar daarbinnen geeft het je wel heel veel vrijheid als je die INR-bepaling zelf kunt doen en daarvoor dus niet steeds naar de prikpoli hoeft.”

Altijd moeten plannen

Cees de Graaff weet waarover hij het heeft. Hij kreeg die kunsthartklep twintig jaar geleden en hij werd vooraf goed geïnformeerd over de gevolgen die dat voor de rest van zijn leven zou hebben. In die tijd betekende dat nog: regelmatig naar de prikpoli van de trombosedienst. “En dat was lastig”, herinnert hij zich, “want je moest daar steeds op een vaste tijd komen en dat betekende dat ik op zo’n dag pas na tienen op mijn werk was. Bovendien vond ik die intraveneuze bloedafname heel belastend. Ik vroeg altijd om een kindernaaldje omdat dat minder pijnlijk was. Bovendien leiden al die prikken tot verbindweefseling.”

“De zelfmeting wordt ondersteund met een digitaal
zorgdossier waarin je zelf je INR-waarde invoert.”

De vrijheid van zelfmeting

Toen er een project kwam om zelfmeting voor de antistollingswaarde mogelijk te maken, stond Cees vooraan om mee te doen. “Ik dacht: als diabetespatiënten zelf hun suikerwaarde kunnen prikken, moet ik dat voor mijn INR-waarde ook kunnen”, zegt hij. Dat bleek ook, na een goede instructie. Het project was succesvol en de zelfmeting kwam in de basisverzekering. “Door die zelfmeting ben je vrij”, zegt Cees. “Je kunt gewoon op vakantie, ook naar het buitenland. Je moet wennen aan die eigen verantwoordelijkheid, maar die heeft ook juist een voordeel. De zelfmeting wordt ondersteund met een digitaal zorgdossier waarin je zelf je INR-waarde invoert. Blijft die binnen een bepaalde range, dan krijg je na verloop van tijd de mogelijkheid om ook zelf je medicatie te doseren. De zorgverlener kijkt dan op afstand over je schouder mee, maar je bent zelf de manager van het proces. Daardoor leer je ook wat die stolling met je doet, welke invloed alcohol of antibiotica daar bijvoorbeeld op heeft. Als je je daar bewust van bent, kun je er ook naar handelen.”

Geruststellend tikje

De zelfmeting is voor Cees inmiddels zo’n routine geworden dat hij zichzelf geen patiënt meer voelt. “Wel hoor je zo’n kunsthartklep altijd”, zegt hij. “De kleinkinderen zeggen dan: ‘Opa, ik hoor je klokje tikken’. Dan zeg ik: zo lang dat tikt, is opa er.”

Voor meer informatie:
Roche Diagnostics Nederland BV. T. 036-5394296

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Roche Diagnostics

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

LabWest verhoogt kwaliteit Point of Care bij huisartsen

Huisartsen doen steeds vaker een Point of Care-bepaling (POCT). Fijn voor de patiënt die direct de diagnose en een adequate therapie krijgt. Maar de huisarts krijgt er wel een beheervraagstuk bij. Om dat te voorkomen, heeft LabWest een ICT-oplossing: de uitslag van een POCT-test komt direct in het dossier van de patiënt.

Hartfalenzorg doe je samen

Cardioloog van Pol vat de kern van de nieuwe NHG-standaard hartfalen samen: ‘Snelle herkenning, optimaal behandelen en laagdrempelige samenwerking tussen huisarts en cardioloog.

POCT INR: Zelfmeten is beter

n de antistollingszorg heeft de traditionele bloedafname inmiddels plaatsgemaakt voor de vingerprik, de Point of Care test (POCT) INR. Die werkwijze is gebruikersvriendelijk, accuraat, betrouwbaar en veilig.