Kinderen met chronische darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, kunnen hun ziekte monitoren met een thuistest en een bijbehorende app. Met de Flarometer, ontwikkeld door het UMC Groningen, kan de patiënt thuis zijn ontlasting scannen. Bij opvlamming van de ziekte geeft de app aan dat een afspraak in het ziekenhuis noodzakelijk is.
Deze innovatieve zorg biedt het Beatrix Kinderziekenhuis (van UMC Groningen) aan aan jonge patiënten met darmontstekingen. Met de de Flarometer is het de darmziekte op afstand in de gaten te houden. De controle met de Flarometer bestaat uit twee onderdelen. Met een eenvoudige thuistest en de eigen smartphone wordt de hoeveelheid van het eiwit calprotectine in de ontlasting gemeten. Dat is een belangrijk signaal van de ernst van de ontsteking. Hoe meer van dat eiwit in de ontlasting, hoe meer ontstekingscellen in het maag-darmkanaal. Ook vullen kinderen en ouders een vragenlijst in.
Wetenschappelijk getoetst
De thuistest en vragenlijsten zijn uitgebreid wetenschappelijk onderzocht, zowel in het UMCG als in andere Nederlandse ziekenhuizen, en is net zo veilig als de klassieke poliklinische controles met de caprotectinetest. Het ziekenhuis wil deze vorm van thuismonitoring later ook aan volwassen patiënten gaan aanbieden.
Thuisblijven als het kan, naar het ziekenhuis als het moet
Kinderartsen van het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG en laboratoriumspecialisten ontvingen in 2019 de UMCG-innovatieprijs om de Flarometer te ontwikkelen. Samen met het Zwitserse bedrijf BÜHLMANN Laboratories hebben zij een systeem ontwikkeld, waarmee de patiënt thuis zijn ontlasting kan scannen, waarna de uitslag van de thuistest en de vragenlijst wordt doorgestuurd naar het UMCG. Uitslagen van thuistest en vragenlijst zijn inzichtelijk voor zowel de behandelaar (in het digitale ziekenhuisdossier) als voor de patiënt (in MijnUMCG). En zo kunnen onze patiënten thuisblijven als het kan, en komen alleen naar het ziekenhuis als het moet, namelijk op het moment dat de ziekte opvlamt.