Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Ziekenhuis biedt coronapatiënten thuisbehandeling via app

Coronapatiënten die eerder het ziekenhuis verlaten, omdat ze op afstand worden gemonitord. Dat is mogelijk in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In totaal konden de afgelopen tijd meer dan 45 patiënten die met het coronavirus in dit ziekenhuis lagen, eerder naar huis, omdat hun gezondheid via een app op afstand kan worden gecontroleerd.

Daartoe is een speciaal thuismonitorteam ingesteld. Dat bestaat uit gespecialiseerde verpleegkundigen onder supervisie van de longartsen van het ziekenhuis. Met behulp van de app geven de patiënten vanuit huis dagelijks hun zuurstofgehalte in het bloed (saturatie), hun temperatuur, eventuele klachten en aanvullende gegevens door aan dat team. Indien nodig kunnen de patiënten zichzelf extra zuurstof toedienen.

Hoofdbehandelaar op afstand

De ‘COVID-19 thuis’ app van Luscii Vitals is sinds juli in gebruik. Tot nu toe hebben 45 corona patiënten er met succes gebruik van gemaakt. Door de app kan het ziekenhuis herstellende corona patiënten op afstand goed in de gaten houden. Daardoor kunnen patiënten eerder naar huis om daar verder te herstellen. “Alle patiënten die stabiel zijn, twee liter zuurstof of minder nodig hebben en digitaal vaardig zijn, komen voor de thuismonitoring in aanmerking”, vertelt longarts Gea Helfrich van het Maasstad Ziekenhuis. “Zij krijgen van ons 24/7 de deskundige hulp die zij nodig hebben. Het ziekenhuis blijft tot het einde van de thuismonitoring de hoofdbehandelaar, maar dan op afstand.”

Persoonlijk behandelplan

De behandelend arts bepaalt of een patiënt geschikt is voor de thuismonitoring. Iedere geschikte patiënt krijgt een persoonlijk behandelplan mee met streefwaarden, een saturatiemeter te leen en er wordt door het ziekenhuis zuurstof geregeld voor thuis. Patiënten controleren thuis zelf twee keer per dag hun temperatuur en saturatie en zij vullen in hoe het gaat met kortademigheid en hoesten.

“Onze longverpleegkundigen bekijken de ingevoerde waarden ook twee keer per dag. Als de saturatie verslechtert of de klachten nemen toe, dan zien zij dit snel en nemen zij contact op met de patiënt. Dat werkt heel goed en ook de patiënten vinden de thuismonitoring prettig”, aldus Gea Helfrich. “Als een patiënt 48 uur geen zuurstof meer gebruikt en herstellende is, dan eindigt de thuisbehandeling door het ziekenhuis.”

Bron: Maasstad Ziekenhuis

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.