Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Influenzasneltests vooralsnog niet geschikt voor huisartsenpraktijk

Griep zorgt vooral onder chronisch zieken en bij ouderen voor aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit. En de problematiek neemt verder bij een dalende griepvaccinatiegraad van ouderen. Zijn sneltests voor influenza van meerwaarde op de spoedeisende hulp en bij huisartsenpraktijken? Daar is onderzoek naar gedaan. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het septembernummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Er zijn meerdere point-of-care-tests (POCT) waarmee de diagnose influenza in een half uur kan worden gesteld. De sneltests die gebruik maken van de antigeendetectie zijn makkelijk in gebruik. Ze hebben echter een beperkte analytische accuratesse. De sneltests die gebruik maken van de ‘PCR-techniek’ zijn accuraat. Deze hebben echter directe ondersteuning nodig van het medisch laboratorium. Daarom zijn deze tests alleen te gebruik in ziekenhuizen. Op basis van de literatuur is het gerechtvaardigd om influenzasneltests die gebruik maken van een PCR-techniek in te zetten op de SEH. Gebruik in de huisartsenpraktijk daarentegen is vooralsnog een brug te ver, stellen de onderzoekers.

Er zijn de afgelopen jaren meerdere influenzasneltests beschikbaar gekomen. Er zijn drie influenzasneltests goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration die gebruik maken van een PCR-techniek. De meerderheid van de influenzasneltests berust echter op antigeendetectie. Deze tests zijn kleiner, goedkoper en technisch eenvoudiger uitvoerbaar.

Wel voor SEH, niet voor huisartsenpraktijk
Er is bescheiden belangstelling voor het gebruik van influenzasneltests in de eerste lijn. Maar vanuit praktisch oogpunt komen vooralsnog alleen de influenzasneltests die gebruik maken van antigeendetectie in aanmerking voor de huisartsenpraktijk. En deze zijn onvoldoende accuraat om een influenza-infectie uit te sluiten.

Op basis van de huidige literatuur is het wel gerechtvaardigd om op de SEH gebruik te maken van een influenzasneltest van een PCR-techniek, zolang de sneldiagnostiek niet ten koste gaan van zorgvuldige diagnostiek, luidt de conclusie van de onderzoekers.

Zie het volledige artikel van NTvG:  ‘Influenzasneltests voor de huisartsenpraktijk en SEH’

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.