Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

POCT voor onderscheid virale of bacteriële infectie bij kinderen 

Ziek kind

Bij kinderen met koorts is het lastig om te onderscheiden of het een virale of bacteriële infectie betreft. Een diagnostische sneltest zou uitkomst kunnen bieden, maar deze is er nog niet.  In een groot consortium is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor ontwikkeling van een point-of-care-test voor het maken dat onderscheid. 

Deze studie was gericht op het identificeren van biomarkers voor op bloed gebaseerde gastheereiwitten voor een toekomstige ontwikkeling van een nauwkeurige, snelle point-of-care-test die onderscheid kan maken tussen bacteriële en virale infecties. De studie is gedaan door een groot consortium waaraan ook Nederlandse onderzoekers deelnamen.

Geavanceerde technieken
In het onderzoek zijn moderne, geavanceerde technieken ingezet: proteomics en machine learning. Tevens is gebruikgemaakt van verschillende cohorten waardoor bevindingen in verschillende situaties konden worden gevalideerd. Er zijn patiëntgegevens gebruikt van vier Europese onderzoeken: EUCLIDS, het Zwitserse Pediatric Sepsis-onderzoek, het GENDRES-onderzoek en het PERFORM-onderzoek. 

Eiwitsignatuur
Al deze aspecten maken de studie zeer waardevol en de uitkomst is zeker positief te noemen. Het onderzoek heeft namelijk geleid tot de identificatie van een eiwitsignatuur die uiteindelijk kan worden ontwikkeld tot een op bloed gebaseerde point-of-care diagnostische test voor het snel diagnosticeren van bacteriële en virale infecties bij kinderen met koorts. Zo’n POCT is zeer gewenst voor een juiste behandeling en in het kader van antibioticarereductie. 

Publicatie
Het onderzoek is gepubliceerd in The LancetA multi-platform approach to identify a blood-based host protein signature for distinguishing between bacterial and viral infections in febrile children (PERFORM): a multi-cohort machine learning study.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.