Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

POCT-test is winnaar van Biomarkers Award 2019

De Biomarkers Award is dit jaar gegaan naar een point-of-care-test (POCT). Deze award is medio december uitgereikt tijdens de UK Diagnostics Summit 2019 in Manchester. De prijs is voor de FebriDx®, een POC-test, die een snelle beoordeling biedt van de immuunrespons van het lichaam op een acute respiratory infection (ARI), bij een loopneus, keelpijn of hoest.

De Diagnostics Summit 2019 betreft innovatieve technologieën, platforms en applicaties, die van invloed zijn op de toekomstige zorg en op farmaceutisch onderzoek. De FebriDx®test is ontwikkeld door Lumos Diagnostics, een POCT-testontwikkelaar en fabrikant.

Onderscheid tussen virale en bacteriële ARI’s

De test is bedoeld voor eenmalig gebruik. Deze identificeert patiënten binnen 10 minuten die een klinisch significante onderliggende infectie hebben en is gericht op de differentiatie van virale en bacteriële ARI’s door gelijktijdige detectie van zowel het C-reactive protein (CRP) als het Myxovirus resistance protein A (MxA). En juist dat laatste is het belangrijkste onderscheidende kenmerk van de FebriDx-test

Terugdringen antibioticagebruik

CRP wordt doorgaans gebruikt om longontsteking bij volwassen patiënten uit te sluiten. Bij de huisarts worden de meeste antibiotica voorgeschreven voor patiënten met ademhalingssymptomen zoals loopneus, keelpijn en hoest. Ongeveer 50% van virale ARI’s, en met name influenza, stimuleren een verhoogde CRP. MxA is het een universele biomarker voor virale infecties. Verhoging van MxA identificeert een virale infectie en biedt de vereiste specificiteit voor de interpretatie van de CRP-biomarker. Dit verbetert het nut van CRP bij lagere bloedwaarden, zodat bacteriële ARI’s minder snel worden gemist. Deze POCT-test leidt ertoe dat onnodig voorschrijven van antibiotica nog verder kan worden beperkt.

Lees hier alles over deze POCT-test

Bron: BusinesWire

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.