Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

VR-technologie voor bloedgasanalyse

VR in de zorg

VR-technologie inzetten ter ondersteuning van anesthesiologen om point-of-care-bloedgasresultaten te interpreteren. Dat was de inzet van een studie. Met opmerkelijk resultaat, want het onderzoek toonde aan dat er met die inzet een tweemaal hogere kans is op het stellen van de juiste klinische diagnose.

Het gebruik van virtual reality (VR) in de zorgsector wordt  steeds populairder. VR kan een waardevolle ondersteuning zijn om artsen en medisch personeel te helpen bij het visualiseren en begrijpen van complexe concepten en medische gegevens. Om een ​​snelle en correcte interpretatie van bloedgasresultaten te bevorderen, is Visual Blood ontwikkeld, gebaseerd op VR-technologie. Visual Blood is geoptimaliseerd voor de VR-headset Quest 2, maar werkt ook met andere VR-headsets. 

Multicenter studie
Vervolgens is in een multicenter studie onderzoek opgezet waarbij primair de uitkomsten van Visual Blood zijn vergeleken met de conventionele AGB (Arteriële Bloedgasanalyse). Secundaire aandachtspunten betroffen correcte klinische diagnoses, diagnostisch vertrouwen en werkdruk.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd onder de titel: Visual Blood, Visualisation of Blood Gas Analysis in Virtual Reality, Leads to More Correct Diagnoses: A Computer-Based, Multicentre, Simulation Study.

Uitkomsten
Het onderzoek toont aan dat AGB en Visual Blood gelijke uitkomsten laten zien wat betreft de parameters van het bloed. De inzet van Visual Blood resulteerde echter in meer correcte klinische diagnoses dan het gebruik van conventionele ABG. Door deze gegevens te tonen in een virtuele omgeving, kunnen anesthesiologen mogelijk gemakkelijker patronen herkennen, trends analyseren en beslissingen nemen op basis van de gegevens.

Tijd voor verandering
De onderzoekers stellen in hun conclusie mede dat het tijd is voor verandering en te evolueren naar Visual Blood, omdat dit een ​​gebruiksvriendelijk ABG-display betreft, die een beter inzicht biedt in de situatie. Dit leidt tot betere besluitvorming en daarmee tot geoptimaliseerde patiëntenzorg.

Meningen participanten over Visual Blood 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Toename thuismonitoring met app

Via een app thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. De zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen breiden deze vorm van monitoring in hoog tempo verder uit.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.