Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Inzet van CRISPR/Cas voor ontwikkeling van POCT

Gen-analyse

De vroege detectie van infectieziekten en micro-organismen is van cruciaal belang voor een effectieve preventie, behandeling en bestrijding van ziekte. Met de inzet van CRISPR/Cas-technologie moet het mogelijk zijn om point-of-care-testen te ontwikkelen die accuraat en snel klinische detectie van infectieziekten mogelijk maken. Hoe ver staat het daarmee en wat zijn de beperkingen en perspectieven? Dat is het onderwerp van een systematische review.

CRISPR/Cas-systemen zijn typen CRISPR-systemen die worden gebruikt voor genbewerking vanwege hun precisie en veelzijdigheid. Deze systemen kunnen ook worden gebruikt voor detectie van specifieke genetische sequenties die verband houden met bepaalde ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën, parasieten en schimmels. Dat is veelbelovend voor point-of-care-testing (POCT) in klinische toepassing. Er zijn reeds CRISPR/Cas 12-diagnostische testen ontwikkeld die de goedkeuring hebben gekregen van de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) voor klinische detectie van SARS-CoV-2. 

Beperkingen
Er zijn echt nog enkele beperkingen. Zo is de uitkomst van de op CRISPR/Cas gebaseerde test slechts een schatting en geen nauwkeurig resultaat. Bovendien kunnen niet alle doelgenen (specifieke DNA/RNA-sequenties) voor de detectie van infectieziekten eenvoudig worden geselecteerd, en het selectieproces is behoorlijk complex. 

Potentie
De onderzoekers komen tot de conclusie dat klasse 2 CRISPR/Cas-gebaseerde tests in de toekomst amplificatievrije detectie met hoge gevoeligheid en specificiteit kunnen bereiken en daarnaast de voordelen hebben dat ze draagbaar en goedkoop zijn. Het kan mogelijk tegelijkertijd voldoen aan de vereisten van specificiteit, gevoeligheid, snelheid, kosten en eenvoud voor POCT. Dat vereist wel verdere ontwikkeling, maar de potentie is er zeker. 

Volledige tekst
Zie de publicatie van het onderzoek: Point-of-Care Testing for Infectious Diseases Based on Class 2 CRISPR/Cas Technology.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.