Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Point-of-care-speekseltesten: interessant alternatief


Speeksel bevat veel relevante en nuttige biomarkers voor diagnostische doeleinden. Het is een veelbelovend alternatief voor invasieve technieken. Er is ruim onderzoek gedaan naar speekselgebaseerde biosensoren, maar tegelijk zijn er nog flink wat uitdagingen om in de praktijk te komen tot point-of-care-speekseltesten.

Speekseltesten voor covid
Wel zijn er al point-of-care-speekseltesten beschikbaar voor covid-19. Deze bieden tal van voordelen zoals snelheid, gemak en schaalbaarheid. Inmiddels is er een nieuwe methode ontwikkeld voor het detecteren van SARS-CoV-2 in speekselmonsters. De methode maakt gebruik van een elektrochemische sensor die specifiek is ontworpen om het spike-eiwit van het virus te detecteren. De sensor kan het virus detecteren in speekselmonsters met een nauwkeurigheid van 90 procent. Daarnaast is er andere speekselsneltest voor covid. Die werkt met behulp van een smartphone-app, die gebruikmaakt van machine learning algoritmen. De nauwkeurigheid daarvan is 85 procent.

Speekselmetingen met E-AB-sensoren
Ook is een apparaat ontwikkeld dat in speekselmonsters glucose- en adenosinemonofosfaat (AMP)-biomarkers detecteert. AMP is een kleine molecule biomarker die wordt geassocieerd met tandvleesaandoeningen. Deze speekselmoleculaire metingen vinden plaats met een elektrochemische aptameer-gebaseerde (E-AB)-biosensor. Het betreft een reagensvrij detectieplatform, waardoor real-time metingen mogelijk zijn in onverdund  speeksel. Dit type apparaat is eerder gebruikt op bloedmonsters, maar bij dit onderzoek zijn de E-AB-biosensoren aangepast voor speekselmonsters. 
De onderzoekers geven aan dat speekselmoleculaire metingen met E-AB-sensoren een veelbelovend alternatief zijn voor invasieve technieken, die kunnen worden gebruikt als point-of-care- (thuis)testen.

Meer informatie
Zie de publicaties:
– Swapping blood for spit — for convenient at-home health monitoring
– A Review on Saliva-Based Health Diagnostics: Biomarker Selection and Future Directions
– Electrochemical Aptamer-Based Biosensors for Measurements in Undiluted Human Saliva

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.