Meteen naar de inhoud

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Search

Onafhankelijk informatieplatform voor zorgverleners over Point-of-Care Testing

Met een eenvoudige vingerprik een terugkerende hersentumor opsporen

Vingerprik

Wetenschappers van de Nottingham Trent University en de University of Sheffield werken aan een baanbrekende vingerpriktest om terugkerende hersentumoren op te sporen. Het onderzoeksteam heeft een point-of-care-test (POCT) ontwikkeld met een laterale flow assay (LFA). Mensen kunnen deze sneltest zelf thuis uitvoeren met een druppel bloed uit de vinger.

Hersenkanker treft jaarlijks wereldwijd meer dan 300.000 mensen. Hoewel behandelingen de afgelopen decennia zijn verbeterd, blijft het risico op terugkerende tumoren bestaan. Het onvoorspelbare tijdstip waarop tumoren terugkomen, maakt vroege detectie moeilijk. Deze innovatieve point-of-care-test is ontworpen om specifieke moleculen in het bloed te detecteren die kenmerkend zijn voor een tumor. 

Van MRI naar vingerprik
Door middel van een simpele vingerprik kunnen patiënten deze test regelmatig thuis uitvoeren. Met deze eenvoudig uit te voeren controle wordt een vroege indicatie van terugkeer van een hersentumor mogelijk, nog voordat deze met een MRI-scan zou worden gedetecteerd. Nu moeten patiënten namelijk nog elke drie of zes maanden naar het ziekenhuis voor een MRI-scan. Met de nieuwe baanbrekende POC-vingertest kunnen bij recidive van hersentumor behandelingen eerder starten en nemen de overlevingskansen toe. Daarnaast leidt deze test tot betere kwaliteit van leven en besparing op de zorgkosten. 

Toekomst
De onderzoekers hopen dat deze technologie op  termijn ook kan worden toegepast voor andere vormen van kanker, zodat ook daar vroege opsporing van terugkerende tumoren mogelijk wordt. 

Meer informatie
The Guardian: Finger-prick test could help spot brain cancer recurrence sooner
Biomedwire: Brain Cancer Reemergence Could Soon Be Detected Using a Finger-Prick Test

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse POCT.nl nieuwsbrief!

Of volg ons via Linkedin!

Vergoeding voor Bladder EpiCheck

e Bladder EpiCheck kan veel belastende onderzoeken bij patiënten die niet-spierinvasieve blaaskanker hebben gehad voorkomen. De EpiCheck wordt sinds begin dit jaar vergoed. 

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.

Mis nooit meer het belangrijkste POCT nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends over Point-of-Care Testing.